Daniël toptalent dankzij inzet!

Aalsmeer – Wethouder Sport Gertjan van der Hoeven is  naar het Frans Otten Stadion in Amsterdam geweest om een schermtraining bij te wonen van de nét 15 jaar geworden Daniël Giacon. Deze Aalsmeerder kan met recht een toptalent genoemd worden in de, in Nederland, wat minder bekende schermsport. De wethouder Sport was erg geïnteresseerd in hoe Daniël zo succesvol is geworden en hoe hij én zijn ouders de topsport en zijn schoolcarrière combineren. Als vijfjarig jochie vond Daniël het erg leuk om samen met zijn vriendjes piraatje te spelen en daarbij met “zwaarden” te vechten. Zijn moeder opperde toen om eens bij schermen te gaan kijken. Van het een kwam het ander. In 2009 werd hij op negenjarige leeftijd al Nederlands kampioen bij de “Kuikens”. Er volgden de afgelopen vijf jaar nog vier Nederlandse kampioenschappen. Inmiddels is Daniël ook actief op internationaal niveau. Als kers op de taart mocht hij dit jaar naar de Europese jeugdkampioenschappen in Maribor (Slovenië) nadat hij onder andere op toernooien in Halle (Duitsland) en Manchester (Engeland) genoeg punten had gehaald om zich te kwalificeren. In Maribor behaalde Daniël een eervolle zevende plaats. Daarmee verwierf hij de Nationale Talentstatus van het NOC-NSF. In de Europese ranking van zijn leeftijdscategorie, de Cadetten, heeft Daniël de afgelopen tijd zelfs twee weken lang op de eerste plaats gestaan. Een prestatie die nog nooit eerder door een Nederlandse schermer is behaald. Inmiddels is Daniël weliswaar gezakt naar de vijfde plaats, maar hij gaat zijn uiterste best doen om weer te stijgen op de ranglijst van het Europese Cadetten Circuit.

Daniël: “Mijn droom is om mee te doen met de Olympische Spelen, daarvoor moet ik mij kwalificeren door bij de beste acht van de wereld te horen. Rio de Janeiro komt te vroeg, dus ik ga me richten op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.” Om deze droom werkelijkheid te laten worden traint Daniël elke avond tussen acht en tien uur ’s avonds bij Scherm Centrum Amsterdam. Daarnaast zit Daniël in de derde klas van het VWO op het Alkwin Kollege in Uithoorn. “School en topsport zijn moeilijk te combineren. Mijn ouders ondersteunen me in alles, zowel financieel als met het vervoer van en naar trainingen en toernooien. Hun voorwaarde is echter wel dat het op school goed blijft gaan. Gelukkig krijg ik van mijn school alle medewerking en support bij mijn reisschema. Ik studeer tijdens het reizen van en naar toernooien en eigenlijk elk vrij ogenblik dat ik heb. Ik heb natuurlijk weinig vrije tijd, want elk uur van de dag is volgepland. Maar ik heb nog steeds veel plezier in mijn sport en het motiveert me enorm dat ik zulke goede resultaten haal en dat ik nog steeds beter word.” Behalve de combinatie school en topsport is er nog een obstakel: geld. Zijn ouders financieren alles, maar schermen op internationaal niveau is een dure aangelegenheid. Een outfit plus meerdere floretten kost al gauw 1500 euro. Daarnaast moeten alle kosten zelf betaald worden: de reis, het verblijf en het inschrijfgeld voor toernooien. Dit komt al gauw op 10.000 euro per jaar. De Koninklijke Nederlandse Schermbond (KNAS) heeft weliswaar ongeveer 3000 leden, maar is niet bij machte om dit toptalent financieel te ondersteunen.

Wethouder Gertjan van der Hoeven: “Ik ben onder de indruk van de inzet en het enthousiasme van Daniël en zijn ouders om de topsport van Daniël mogelijk te maken. Een van de struikelblokken zou kunnen zijn dat ze het financieel niet kunnen volhouden. Ik roep bij dezen alle (internationale) Aalsmeerse bedrijven op om te kijken of zij dit jonge Aalsmeerse topsporttalent kunnen sponseren op zijn weg naar de top.” Meer informatie over floretschermer Daniel Giacon staat op www.danielgiacon.nl. Sponsors kunnen mailen naar dgiacon@hotmail.com om de mogelijkheden te bespreken.