Belastingen van gemeenten op rij

Aalsmeer – Al een beetje bijgekomen van de aanslag voor alle gemeentelijke belastingen? Wonen in Aalsmeer kan niet voor niets en dat is natuurlijk logisch. Maar is Aalsmeer een dure gemeente wat belastingen betreft? Zijn de ‘buren’ in Amstelveen en Uithoorn beter af? De gemeentebelastingen voor Aalsmeer worden verzorgt door ‘Gemeentebelastingen Amstelland’ en deze organisatie, gehuisvest bij de gemeente Amstelveen, doet dit ook voor Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn en sinds dit jaar  ook voor De Ronde Venen.

Riool en afval

Wat betreft rioolheffing is Aalsmeer de goedkoopste in het rijtje van vijf.  Het aansluitrecht bedraagt 184,55 euro. Amstelveen en De Ronde Venen volgen met respectievelijk 198 en 201 euro. Duur wonen is het qua rioolheffing in Ouder-Amstel: Liefst 277,80 euro. De afvalstoffenheffing ligt bij alle gemeenten een beetje gelijk. Aalsmeer berekent de belasting middels de grootte van de afvalcontainer, de andere gemeenten per huishouden één persoon en per huishouden meerdere personen. Voor een 80 liter restcontainer bedraagt de heffing in Aalsmeer 230 euro. Dit kleine exemplaar is voldoende voor een huishouden bestaande uit één persoon. Alleen-woners zijn in De Ronde Venen en Ouder-Amstel goedkoper uit, respectievelijk 150,40 euro en 156,20 euro. De heffing voor de 120 liter container (meerpersoons huishoudens) bedraagt in Aalsmeer 230 euro en ook deze bewoners zitten qua heffingskosten goed in De Ronde Venen en Ouder Amstel, 199,40 euro en 185,90 euro. Amstelveen en Uithoorn vragen meer dan de gemeente Aalsmeer, respectievelijk 248,50 euro en 246,60 euro.

Geen kwijtschelding voor hond

Een hond hebben is in Uithoorn het duurst, per hond 83,79 euro en kwijtschelding is in tegenstelling tot de andere vier gemeenten niet mogelijk. Aalsmeer volgt op nummer twee, 73,45 euro per hond tegen 59,25 euro in De Ronde Venen, 60,77 euro in Amstelveen en 70,30 euro in Ouder Amstel.

In Uithoorn doet men alleen aan kwijtschelding voor afvalstoffenheffing. In Aalsmeer en Amstelveen ook eventueel voor de hondenbelasting en in Ouder Amstel en De Ronde Venen tevens voor rioolheffing.

OZB: De Ronde Venen!

Tot slot dan maar de gewraakte OZB, onroerend zaak belasting. Voor eigenaren is Uithoorn het duurst. Aalsmeer volgt met 1 procent minder. Niet verbaasd zeker? Het fijnst wonen is het wat dit betreft in Amstelveen. Echter niet voor eigenaren van niet-woningen. In dit rijtje bezet Amstelveen met stip de eerste plaats, gevolgd door Ouder-Amstel en Uithoorn. Aalsmeer is heel wat milder voor deze eigenaren niet-woningen. In begrijpelijke taal zijn dit natuurlijk ‘gewoon’ huurders.  En geloof het of niet, in OZB voor gebruikers niet-woningen is Aalsmeer eveneens schappelijk. Weer met een ruime voorsprong op één: Amstelveen, gevolgd door weer Ouder Amstel en Uithoorn. Wat de totale OZB betreft in de drie categorieën is De Ronde Venen de liefste gemeente. Aanzienlijk lager dan de rest.

Conclusie: Verhuizen omdat de belastingen in omliggende gemeenten lager zijn, heeft niet zoveel zin. Het loopt redelijk gelijk en betalen moet iedereen toch. PS: Het mag ook in termijnen! Lijkt het altijd minder…