auto van de zaak

Auto van de zaak kent voor- en nadelen

PARTNERBIJDRAGE

Auto van de zaak. Elke zzp’er denkt er wel eens aan om een zakelijke auto aan te schaffen. Daarvoor zijn talloze opties. Kiest voor een auto van de zaak omdat u fiscaal voordelig wil rijden, wilt u een luxe wagen, een bestelbus of een youngtimer?  Alles is mogelijk en is afhankelijk van de persoon. ZZP-boekhouder geeft u advies.

Aandachtspunten

Wilt u zo goedkoop mogelijk rijden en een lage bijtelling en maakt het u niet uit hoe oud de auto is, koop dan een youngtimer. De bijtelling is dan 35 procent over de dagwaarde en alle kosten zijn aftrekbaar.

Bij de andere auto’s krijgt u een hogere bijtelling. Voor een energiezuinige auto is de bijtelling nu nog 16 procent, maar niet van de dagwaarde, maar van de cataloguswaarde. De bijtelling is van toepassing als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Het voordeel is dat de onderhoudskosten, de nieuwe banden, de radio en de benzine, maar ook de wegenbelasting en verzekering aftrekbaar zijn. Uw zzp-boekhouder schrijft de wagen in vijf jaar af. Rekening houdend met een restwaarde van tien procent.

De bijtelling bij een wagen van tussen de één en veertien jaar oud bedraagt 22 procent van de nieuwwaarde inclusief btw en bpm. In dit geval adviseren wij vaker om een auto dan toch maar privé te kopen. De bijtelling bij een wagen van tussen de twee en veertien jaar oud is veelal hoger dan de afschrijving. U beslist uiteraard zelf of u deze wagen zakelijk of privé wil kopen. De keuze is ook afhankelijk van het aantal geschatte zakelijke kilometers die u per jaar denkt te gaan rijden.

Bij alle zakelijke auto ‘s mag u de btw op benzine en onderhoud aftrekken maar dient u elk jaar 2,7 procent van de cataloguswaarde bij te tellen voor de omzetbelasting.

Lease-auto

U kunt uw nieuwe wagen kopen of leasen.  De rente op de lease is aftrekbaar.  Veel zzp’ers gaan over op lease om geld beschikbaar te houden voor investeringen in andere zaken. Bij een lease weet u met een maandbedrag waar u de komende jaren aan toe bent.

Zakelijke km’s met privéauto

Kiest u ervoor om geen zakelijke auto aan te schaffen en gaat u liever met uw privéwagen, dan mag  u toch kosten ten laste van de winst- en verliesrekening brengen. Helaas alleen de zakelijk gereden kilometers tegen 0.19 eurocent per kilometer. Nu met de hoge benzineprijzen is dat een heel lage vergoeding. Voor dat de euro zijn intrede deed was het bedrag 60 cent. Over de karige 0.19 eurocent-vergoeding is veel te doen, maar voorlopig blijft die in tact.