Aanschuiftafel in Huiskamermuseum

Aalsmeer – Zaterdag 6 februari kunnen belangstellenden een mooie en gedenkwaardige middag mee maken in het Huiskamermuseum. Dit keer zal de aanschuiftafel een ander karakter dragen.

Door het uitlenen van een tiental schilderijen van de kunstenaar Ferdinand Erfmann aan het prachtige Museum More heeft een deel van de schilderijen uit de Mokum collectie een andere plaats gekregen en is de achterkamer voor de komende maanden uitgeruimd voor de kleurpotlood tekeningen van Roos de Lange en etsen en schilderijen van Jasper van Putten.

Roos maakt een zware periode door, maar het blijven tekenen helpt haar door deze verdrietige tijd heen. De nieuwe tekeningen, die zij het laatste half jaar heeft gemaakt, zijn werkelijk wonderschoon. Hoe zij in staat is een kerkinterieur zo sfeervol weer te geven! De compositie van de ingewikkelde architectuur maakt het werk tot een kunstwerk. Daarnaast is haar techniek nog nooit geëvenaard.

Ook over het werk van Jasper valt veel te vertellen. Jasper overleed zes jaar geleden en zijn vrouw Joke was bereid om een aantal van zijn etsen –  tevens de laatsten – af te staan voor deze tentoonstelling. Ook het schilderij waaraan hij tot het laatst toe heeft gewerkt en helaas niet heeft kunnen afmaken is te zien.

Twee Mokum kunstenaars die qua stijl van elkaar verschillen, maar hun professie gemeen hebben. Zoveel vakmanschap en toegevoegd meesterschap maakt hun werk tot iets bijzonders. Beide kunstenaars zijn slechts door hun werk aanwezig. Maar wie komt, kan luisteren naar een geschiedenis over een ontmoeting een samenwerking en over de zoektocht hoe de tekeningen, etsen schilderijen zijn ontstaan. De middag is van 16.00 tot circa 18.00 uur in het Huiskamermuseum aan de Van Cleeffkade 12a. Natuurlijk blijft er genoeg ruimte over om vragen te stellen, het werk uitvoerig te bekijken en kennis te maken met de vrouw van Jasper van Putten. Van harte aanbevolen voor kenners en liefhebbers van de fijnschilderkunst.

Janna van Zon