74 Zonnepanelen op OBS Samen Een

Aalsmeer – Donderdagmiddag 23 juni was de feestelijke afsluiting van het project: ‘Zon op School’ bij de OBS Samen Een. Wethouder Jop Kluis onthulde samen met directeur Marianne Beuman het informatiescherm van de zonnepanelen in de hal. Op dit scherm is precies te zien hoeveel energie de zonnepanelen op het dak opwekken. Voor de school was het dubbel feest. Ze vierde dat ze een heel positief inspectierapport hadden gekregen en dat er in totaal 74 zonnepanelen op het dak zijn geïnstalleerd. Om het voor de kinderen goed zichtbaar te maken hoe een zonnepaneel eruit ziet was er één op het schoolplein neergezet. Zo konden de kinderen zien wat er op het dak staat en hoe het energie opwekt. Om te benadrukken dat zonne-energie niet de enige duurzame energie is hadden de kinderen ook mooie windmolentjes gemaakt voor de feestelijke afsluiting.

Investering in duurzaamheid

Wethouder Jop Kluis: “Alle basisscholen hebben vorig jaar een bedrag van de gemeente gekregen. Met dit bedrag konden de scholen vier zonnepanelen op en een beeldscherm in de school plaatsen. Dit ging samen met een gratis lespakket van Natuur en Milieu Educatie (NME). In dit lespakket krijgen de kinderen uitleg over zonne-energie. Via het scherm in de hal kunnen ze precies zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken. Het schoolbestuur van de Samen Een, Auro, is hier nog een flinke stap verder in gegaan. Zij hebben maar liefst 74 panelen op het dak van de school laten plaatsen. Hiermee heeft de school behoorlijk geïnvesteerd in duurzaamheid.”

Besparing energiekosten

Directeur Samen Een, Marianne Beuman: “We zien nu dagelijks op het scherm hoeveel de zonnepanelen opbrengen en wanneer er pieken en dalen zijn. Op dit moment scheelt het al ruim 700 euro aan energiekosten. Hierdoor zal deze grote investering van het schoolbestuur zich op termijn terug verdienen.”