Vierde plaats voor schaatsster Nienke van Dok

Kudelstaart – Afgelopen weekend werd het NPT Kortebaan in Biddinghuizen verreden. Voor de meisjes gaat dit om ritten over een afstand van 120 meter en voor de jongens 140 meter. Doordat dit niet op een normale kunstijsbaan vereden kan worden en natuurijs schaars is, wordt dit toernooi al een aantal jaar op het buitenijs van Biddinghuizen verreden. De 36 snelste A pupillen jongens en meisjes van Nederland op de 100 meter van de KNSB ranglijst worden elk jaar uitgenodigd om te strijden om de nationale titel.

Dit jaar mocht Nienke van Dok van stg VZOD het toernooi rijden. Aangekomen in Biddinghuizen eerst maar even het ijs uitproberen, dat bleek toch wat hobbeliger dan het ijs van Haarlem. Ook geen dweilmachine, maar een tractor met borstels! Dat was even wennen. Maar met een klein zonnetje en weinig wind waren de omstandigheden toch prima en voor alle deelnemers gelijk.

Voor het toernooi worden twee rechte wedstrijdbanen uitgezet. Iedereen reed eerst twee keer tegen dezelfde tegenstander waarna er op basis van tijden een ranglijst werd gemaakt. De 16 snelsten gingen door naar de volgende ronde. Hierna volgden wederom  rondes van twee ritten en zo bleven, eerst de beste acht en uiteindelijk de vier over. Deze vier overgebleven rijders strijden dan om de titel. Hier rijdt ieder een keer tegen de andere finalisten. Het gaat hier niet meer om de tijd maar om de ritwinst.

Het lukte Nienke, met mooie spannende wedstrijden, zich voor de finale te plaatsen. Hier kwam ze net een schaats tekort en eindigde uiteindelijk als vierde. Een mooie prestatie! Voor meer fotos en uitslagen zie de website www.stgvzod.nl

Foto: Jelle Jan de Jong