OBS Samen Een heeft eigen Schoolplein14!


Aalsmeer – Maandag 23 september was de feestelijke opening van het nieuwe schoolplein voor de leerlingen van OBS Samen Een in Aalsmeer. Een half jaar geleden begon het project, waarbij de leerlingenraad van school bekeek welke sportmogelijkheden er waren voor het schoolplein. Na uitvoerig onderzoek bedachten de kinderen de beste plek voor verschillende spellen. Dit werd afgelopen zomer gerealiseerd mede door de steun van firma Griekspoor.

Met het project Schoolplein14 wil de Cruyff Foundation kinderen ook tijdens en na schooltijd uitdagen om samen meer te sporten en te spelen. Want sport en spel is net zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als leren lezen en schrijven.

Alle leerlingen van de school waren aanwezig bij de officiële opening van het Schoolplein14. De opening werd gedaan door een aantal  leerlingen van Samen Een en de mascotte Cruyffie, zij onthulden de 14 regels van Johan Cruyff. Op het schoolplein zijn lijnen en kleurvakken (coatings) aangebracht. Met deze coatings worden de leerlingen meer uitgedaagd om samen te sporten en te spelen. Ook kreeg de school een sportpakket en spellenhandboek om actief met de leerlingen aan de slag te gaan op hun Schoolplein14. Naast het stimuleren van het samen sporten en spelen biedt Schoolplein14 leerkrachten structuur en overzicht op het schoolplein, laat het ook minder sportieve kinderen bewegen, stimuleert het de creativiteit van kinderen om vooral zelf spelletjes te bedenken.

Startpakket geeft de leerlingen verantwoordelijkheidsgevoel

De leerlingen hebben zelf, door middel van een startpakket gekozen voor de coatings op hun schoolplein. De leerlingen beslissen mee zodat ook zij verantwoordelijkheid voelen voor het vernieuwde plein. Dit doen zij door mede leerlingen te interviewen en te onderzoeken welke sporten zij graag op het schoolplein willen doen.

14 regels van Johan Cruyff

Een Schoolplein14 en een Cruyff Court zijn ruimtes waar thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. Die thema’s worden vormgegeven door de 14 regels van Johan Cruyff. Deze zijn terug te vinden op elk Schoolplein14 en elk Cruyff Court ter wereld. Het zijn gedragsregels waar iedereen zich aan moet houden en waar iedereen elkaar op kan aanspreken.

De ambitie van de Cruyff Foundation is om in heel Nederland schoolpleinen te creëren waar kinderen worden uitgedaagd om samen te sporten en te spelen.