Visser

Welk karperaas kun je het beste gebruiken

PARTNERBIJDRAGE

Binnen de karper visserij zijn er verschillende soorten aas erg populair. Zo zijn de soorten als boilies, pellets, partikels en tijgernoten voor veel karper vissers één van de meest gebruikte aas soorten. Het aanbod op het gebied van partikels is erg breed. Zo vallen onder partikels soorten als: hennep, boekweit, tarwe, dari, maïs, duivenvoer en erwten. In Dit artikel lees je alles over de verschillende soorten aas voor het karpervissen.

De meest gebruike partikel

De meest gebruikte partikel is zonder enige twijfel hennep karper. Hennep karper zijn prachtige kleine hennepzaadjes die rijk zijn aan olie en diverse vetten. Wanneer hennep olie voor het karpervissen gebruikt wordt, dient je hennep karper eerst te weken en te koken. De bereidingswijze voor hennep karper is als volgt: week de hennep karper minimaal 24 uur en kook het vervolgens zo’n 20-30 minuten. Tevens is het ook een optie als je geen zin hebt om dit zelf te doen, hennep karper kant en klaar te kopen. Zo hoef je zelf niet achter de pannen te duiken en kunnen je gelijk naar de water om een karper te vangen! Ook alle andere soorten partikels dienen geweekt en gekookt te worden. Wanneer partikels geweekt worden, zuigen ze zich alvast vol met water. Hierdoor zullen de partikels tijdens het koken sneller gaar worden. Tijdens het koken zullen de partikels zich verder vol zuigen met vocht en zacht worden. Vanaf dit moment zijn de partikels verteerbaar voor de karper.

Tijdens het partikels kopen is erg belangrijk om te kijken of je dus droge of kant en klare partikels koopt. Droge partikels kopen is in verhouding een stuk voordeliger, wel zit er de nodige tijd en energie in om deze partikels gebruiksklaar te maken. Bij kant en klare partikels kopen heb je het grote voordeel dat er verder geen werk meer aan zit. Het grote nadeel is dat je in verhouding veel meer geld per kilo betaald.

Karpers hebben een ander eetpatroon in de zomer

Vooral in de zomer en het najaar eten karpers ontzettend veel, de nodige kilo’s voer kunnen hierbij met gemak er door vliegen. Daarom kiezen toch veel karper vissers er voor om zelf partikels te koken. Bij droge partikels koken is het ook nog een optie om deze in kleine porties in te vriezen. Zo kun je alvast in het voren werken en hoef je niet constant voor elke sessie opnieuw alles vies te maken. Wanneer je in bulk partikels wilt koken. Kun je het beste de partikels koken in een hele grote pan met een gasbrander buiten. Zo kun je in relatief korte termijn voor meerdere partikels bereiden.

Wanneer je bijvoorbeeld 10kg droge hennep karper kookt, resulteert dit tot zo’n 15-17KG eindproduct. In verhouding is dit een stuk voordeliger dan kant en klare hennep. Helemaal wanneer je zelf mais of duivenvoer kookt ben je extra voordelig uit. 10KG droge maïs of duivenvoer zal uiteindelijk opzetten tot zo’n 20-25KG eindproduct! Dit is dus nog veel meer dan hennep karper! Om partikels in de viezer goed te houden, kun je deze producten het beste in afgesloten bakjes of zakjes bewaren. Om deze producten snel te ontdooien, is het handig om ze in emmer met heet water te zetten.