Zwemdonut

Kenmerken van onze hedendaagse achtertuin

PARTNERBIJDRAGE

De 21-eeuwse achtertuin laat zich vanzelfsprekend niet in een lijstje van enkele items plaatsen, maar feit is dat je bepaalde elementen in veel achtertuinen ziet terugkeren. Dat is een gevolg van de toenemende neiging om meer tijd in de buitenlucht door te brengen – dichtbij de natuur. Van opblaasbaar (zwem)bad tot een compleet kantoor, het zijn geen uitzonderingen in onze hedendaagse achtertuin.

Opblaasbare spa

In de opblaasbare Intex spa brengen volwassenen hun avonden zelfs in hartje winter door. De combinatie van het warme, borrelende water in de vrieskou is goed voor lichaam en geest. Dit soort plekken om te relaxen is deze eeuw heel populair geworden, wellicht mede door het tv-programma Big Brother waarin we de deelnemers urenlange gesprekken zagen voeren – ’s winters en buiten in het bubbelbad.

Andere soorten opblaasbare zwembaden

Bij specialist Top zwembadshop kunnen ze erover meepraten: de buitenbaden, bedoeld als mini-zwemparadijs voor kinderen of spa voor volwassenen, zijn niet aan te slepen. In opblaasbare vorm, maar ook in de opzet-variant. De pakketten staan binnen een kwartier op hun plaats en staan garant voor dagenlang zwemplezier.

Warmtebronnen: vuurkorven, terrasverwarmers of zelfs hele keukens

Vuurtje stoken om het warm te krijgen in de winter, we doen het allemaal graag. Zeker in deze eeuw, omdat buiten zitten met een dekentje en een versnapering geen unicum is. Op horecaterrassen, maar ook in de achtertuin is dus vaak een warmtebron aanwezig. Om meer en uitgebreid eten te kunnen klaarmaken, worden zelfs hele buitenkeukens gebouwd. Mensen worden geïnspireerd door programma’s als Tiny House battle en Homestead Rescue, en willen dat buitengevoel ook in het ijskoude februari of natte november ervaren.

Het veel gewilde tuinkantoor

Het massale thuiswerken en überhaupt het verlangen naar een plek om zich terug te trekken hebben geleid tot drukte op de bouwmarkt en bij aannemers: het tuinkantoor is mateloos populair geworden omdat deze ruimte multifunctioneel is. Door veel ramen te gebruiken doet men zijn werkzaamheden met een rijkelijk buiten-gevoel, en als wanneer de oorspronkelijke werkplek weer de voorkeur krijgt doet het tuinkantoor dienst als puberslaapkamer, kangoeroewoning of wie weet een B&B.

De winstgevende moestuin

Vroeger meer iets voor hippies, nu daadwerkelijk hip: op zelfs de allerkleinste balkons wordt een moestuin bijgehouden. Men is er niet alleen achter gekomen dat veel groenten, fruit en kruiden het prima doen in de Hollandse klei, maar ook dat het werken in zo’n kwekerij rustgevend werkt. En dat het veel winst oplevert! Je zou bijna zeggen: zo komt splinter door de winter.