autosleutels

Een zakelijke auto kopen of leasen?

PARTNERBIJDRAGE

Wanneer je als zelfstandig ondernemer een auto voor zakelijk gebruikt wilt aanschaffen, dan kun je ervoor kiezen om de auto te kopen of om te leasen. Dit kan soms een lastige keuze zijn, want je wilt als ondernemer zo weinig mogelijk risico lopen. Waarom zou je kiezen voor het kopen van een auto of juist om te leasen?

Belangrijkste verschillen tussen kopen en leasen

Het meest belangrijke verschil tussen het kopen en het leasen van een zakelijke auto, is dat je bij het kopen direct een grote investering moet doen. Het is begrijpelijk dat je als startende ondernemer nog niet direct een groot bedrag voorhanden hebt en dat leasen dan aantrekkelijker is. Anderzijds blijft de auto bij het leasen eigendom van de leasemaatschappij. Een ander verschil is dat jijzelf bij het kopen van een auto verantwoordelijk bent voor het onderhoud en voor het betalen van de verzekeringen en belastingen. Bij het leasen van bijvoorbeeld een Volkswagen Transporter, is alles inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag. Het restwaarderisico ligt ook bij jou als je een auto koopt. Dit risico wordt bij het leasen door de leasemaatschappij gedragen.

Waarom zou je een auto leasen?

Het leasen van een auto is ideaal als je niet direct een groot bedrag ter beschikking hebt om in een auto te investeren. Ook als je geen lening kunt krijgen, is leasing een andere vorm van een krediet. Daarnaast bespaar je enorm veel tijd door te leasen. Je hoeft zelf niets meer te regelen, alles wordt geregeld door de leasemaatschappij. Je betaalt één maandbedrag waarin onder andere de verzekering, belasting, onderhoud en reparatie bij inzit. Enkel brandstof betaal je vaak zelf nog. Het leasen van een auto is een mooi concept voor diegenen die van gemak houden. Juist omdat alles inbegrepen zit, kom je ook niet voor onverwacht hoge reparatiekosten te staan. Daarnaast kun je kiezen uit een leasevorm die het beste bij jou past.

Waarom zou je een auto kopen?

Heb je bij DUTCH Vans een mooie bedrijfswagen gezien die je wilt aanschaffen? Als je deze aanschaft, dan komt auto op je balans te staan en kun je deze in enkele jaren afschrijven. Dit trek je dus af van je winst en hierdoor betaal je minder belasting. De auto wordt jouw eigendom, dus jij bepaalt wanneer je de auto weer verkoopt en voor hoeveel. Verder bepaal jij ook waar je de auto in onderhoud hebt en hoe en waar je de verzekering afsluit.

Kopen of lenen?

Dit is geheel afhankelijk van je eigen situatie en wensen. Houd je van gemak? Dan is leasen handiger voor jou. Vind jij de vrijheid om zaken zelf te bepalen belangrijk en ben jij in staat om een investering te doen? Dan is kopen misschien een betere optie voor jou.