Bom onder Vuur en Licht of storm in glas water?

Aalsmeer – Aalsmeer heeft inmiddels een lange periode achter de rug zonder grote evenementen. Vorig jaar werd vanwege corona een streep gezet door alle festiviteiten, waaronder de Feestweek, de Pramenrace en Vuur en Licht op het Water. Het is dus bijna twee jaar geleden dat duizenden mensen over enkele weken weer kunnen gaan genieten van een feestelijk begin van september. Het is niet overdreven om te zeggen dat velen snakken naar ontspanning en vertier met elkaar. Dat gaat gebeuren, zoals het er nu uitziet. In deze krant is er al op gewezen dat er nog enkele organisatorische hobbels genomen moeten worden voor Vuur en Licht op het Water. Zo zal een deel van de Kudelstaartseweg ontdaan moeten zijn van de nu nog aanwezige hekken om toeschouwers zicht te bieden op het vuurwerk dat tijdens Vuur en Licht op het Water op pontons op de Grote Poel ontstoken zal worden. 

Er zijn nog minder dan drie weken om dit voor elkaar te krijgen. Organisator Mike (Multi) van der Laarse meldde vorige week dat hier in goed overleg met de gemeente aan gewerkt wordt. Daarvoor al werd verteld dat de opbouw van het vuurwerk niet zoals gebruikelijk bij het Surfeiland kan plaats vinden. Een nieuwe plek hiervoor is gevonden bij het Fort bij Kudelstaart. Aan de zuidkant van het Fort stelt beheerder Martijn de Liefde ruimte beschikbaar om de opbouw te realiseren. Vanaf deze plek kunnen de pontons met het vuurwerk op zaterdagavond 4 september naar een veilige plek op de Grote Poel gesleept worden om daar het vuurwerk te ontsteken. 

Ontbrandingstoestemming

Er doet zich nu echter een nieuwe hobbel voor. Mike (Multi) van der Laarse had enkele omwonenden van het Fort vooraf benaderd om te vragen of er bij hen bezwaren leefden wat betreft de opbouw van het vuurwerk bij het Fort. Dat bleek niet het geval. Tot zijn ontsteltenis hebben de omwonenden zich echter achter zijn rug om gewend tot de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Deze dienst is verplicht een zogenaamde ontbrandingstoestemming te geven voor een evenement als Vuur en Licht op het Water. “Niet fair”, aldus Mike.

Onaangename verrassing

“Omdat de vergunning was gepubliceerd”, begint Fort-omwonende Emile Abbing zijn verhaal. “Het bleek dat er niet alleen toestemming werd gegeven voor het opbouwen van vuurwerk op het fortterrein, maar ook voor het afsteken van een deel van de show vanaf het fort. Dit was voor ons een onaangename verrassing. Is het vreemd als je als bewoner vragen en zorgen hebt, als je er achter komt dat recht tegenover je huis een deel van de grootste vuurwerkshow van Aalsmeer opgebouwd gaat worden?” Buurman Dick Kuin vervolgt: “Wij waren echt ongerust over de eerst voorgenomen opbouwlocatie, recht tegenover onze woningen, en hebben hier vragen over gesteld bij de Omgevingsdienst. Afgelopen vrijdag is er verder een gesprek geweest met de gemeente. Hierin is door de gemeente duidelijk gemaakt dat het vuurwerk op pontons geplaatst zal worden aan de achterkant van het Fort en dat er geen vuurwerk ontbrand zal worden in de fortgracht.” De laatste ontbranding (de slotknal) gaat gegeven worden buiten het fortterrein in de Westeinder. 

Zorgen om veiligheid

“Onze zorgen over de veiligheid van de omgeving tijdens de opbouw en de ontbrandingslocatie bij het Fort is besproken en opgelost. Wat ons betreft is het nu helemaal oké”, laten Abbing en Kuin weten. “Wij wensen de organisatie en alle inwoners een prachtig evenement toe.” Dick Kuin wil tot slot nog iets toevoegen: “Dat enkele van de omwonenden ook lid zijn van Absoluut Aalsmeer wil niet zeggen dat de fractie tegen de vuurwerkshow is. Absoluut Aalsmeer legt het evenement niets in de weg, sterker, wij zijn groot voorstander van lokaal georganiseerde evenementen als de Pramenrace, de Feestweek, de Braderie, de Geraniummarkt en natuurlijk ook Vuur en Licht op het Water.” De gemeente behoudt zich tot slot van commentaar in deze. Een korte reactie: “Het was een goed gesprek. We hebben de zorgen bij de bewoners weggenomen.” 

Regels

Mike van der Laarse is er nog niet helemaal gerust over. “Het blijft een onzekere toestand. Het is maar de vraag of de omwonenden echt af zien van verdere stappen. Gelukkig hebben we wel geweldige hulp van burgemeester en wethouders en van onze sponsors, die graag het Aalsmeerse publiek willen trakteren op een prachtige vuurwerkshow.” 

De ‘botsing’ tussen de organisatie en de bewoners een plaatselijk bommetje of een storm in een glas water? In ieder geval hoopt menig inwoner dat Vuur en Licht op het Water doorgang kan vinden, als vanouds. Tijdens de nadere mededelingen van de regering op 14 augustus zal blijken of dit grote evenement wel of niet plaats mag vinden en welke regels hierbij in acht genomen dienen te worden.

Onzekerheden

Ondanks de onzekerheden wordt er achter de schermen hard door gewerkt om inwoners en belangstellenden op 4 september een mooie vuurwerkshow aan te bieden. “Met Radio Aalsmeer hebben we een eerste test gedaan of het technisch lukt om het vuurwerk synchroon te laten verlopen met muziek. Dat zag er goed uit”, zegt Mike. “Maar nogmaals of Vuur en Licht door gaat, is absoluut nog niet zeker. De voorbereiding staat behoorlijk onder druk, maar we blijven optimistisch.”

Foto: www.kicksfotos.nl