Team Uniek wint (ook) 33e Pramenrace

Aalsmeer – SPIE goes Back to the Future was het thema van de 33ste Pramenrace en de ongeveer 150 deelnemende teams zijn hier heel creatief mee aan de slag gegaan, zo bleek zaterdag 8 september. Een bont spektakel ‘veroverde’ de Ringvaart en de Westeinder. Er waren cowboys, vikingen (inclusief Astrix en Obelix), Elvis was even terug, de Thunderbirds vaarden mee, evenals figuurtjes van het Super Mario spel, Charlie’s Angels waren naar Aalsmeer gekomen, de Daltons en Lucky Luke hadden plaats genomen op een praam, teams gingen met de tijdmachine van heden naar het verleden (van oude knar naar baby), in disco-outfits al dansend terug naar de sixties en het bloemencorso was even terug van weggeweest.

Knipoog naar thema

Ook waren er teams die met een ‘vette’ knipoog ingehaakt hadden op het thema, zoals de tandartsen (bek to the future), de patatjes en hamburgers (back to the friture), stoere motorhelden (bike to the future), Tarzan en Jane gingen ‘back to the nature’ en boswachters met verrekijkers waren op zoek naar futen (back to the fuut ture).

Verder had een aantal teams gekozen voor het jaar 1988, het jaar dat Oranje he Europese kampioenschap had weten binnen te halen, of deden alvast een voorspelling voor 2022: Oranje kampioen! Onder alle voetballers natuurlijk ook Marco van Basten en Ruud Gullit (met het bekende weelderige kapsel). En, er waren nog meer sportieve deelnemers: Hockeysters, honkballers en promotie is gemaakt voor fitness.

Strooien met lekkernijen

Het vele publiek bij de Pontweg werd op allerlei lekkernijen getrakteerd. Lolly’s vlogen door de lucht, evenals aardbeien-snoepjes en pepernoten vanaf de praam met Pieten. Ook de twee juryleden, Mike van der Laarse en Ap Eigenhuis (herkenbaar aan hun shirts) werden ‘omgekocht’ met lekkers en bloemen. De twee kregen bij het jureren overigens assistentie van oud-wethouder Ad Verburg en burgemeester Jeroen Nobel.

Het was weer een geweldig, echt Aalsmeers, feestje. Aan de vrolijke gezichten te zien en de uitgelaten stemming op de boten is er volop genoten. Ook door het publiek dat weer massaal was toegestroomd. En deze bezoekers komen niet (meer) alleen uit Aalsmeer, ook inwoners van buurtgemeenten komen langs, diverse verslaggevers en fotografen van (landelijke) kranten waren aanwezig en er zijn dit jaar zelfs televisie-opnames gemaakt van het Aalsmeerse ‘carnaval op het water’.

Drifters, Praam Angels, Rentapraam en Uniek

Meedoen aan de Pramenrace is al geweldig en heel gezellig, maar ook nog een prijs winnen is natuurlijk een hele mooie beloning, een opsteker voor het hele team. In de tent zijn de winnaars in het zonnetje gezet. Er zijn prijzen voor het mooiste en voor het leukste team, er is een pechprijs, een bokaal voor de mooiste outfits, een prijs voor het team dat het beste het thema heeft uitgebeeld en trofeeën voor de snelste teams. De mooiste outfit is een nieuwe prijs, beschikbaar gesteld door de dames van Small Talk (vele jaren een kleding-winkel gerund in de Zijdstraat), en is gewonnen door Team van ’t End. De heren en dames in klassieke kostuums met sierlijke hoedjes kregen veel waardering voor hun presentatie.

De snelheidsprijs in de categorie recreanten is gewonnen door De Drifters, die de pramenrace vaarde in 2 uur, 4 minuten en 29 seconde. De snelheidsprijs in de categorie dames is, tot grote vreugde van de meiden, uitgereikt aan de Praamangels. De regenboog gekleurde eenhoorns deden 2 uur, 13 minuten en 33 seconde over de pramenrace. Voor de snelheidsprijs in de categorie bokken mocht team Rentapraam de grootste beker in ontvangst nemen. Dit team klokte uit of af na 2 uur, 27 minuten en 13 seconde varen. In de catogorie snellen is de al jarenlange ‘strijd’ gewonnen door Team Uniek. Deze heren en dame wisten met het kleedje hoppen tijdens de sportavond in de feesttent al de eerste starttijd te veroveren en hebben deze positie niet meer uit handen gegeven. Concurrent Speedfish, die met kleedje hoppen als vijfde eindigde, mocht de trofee voor plaats twee in ontvangst nemen. Ter vergelijking met de overige tijden: Uniek legde de pramenrace af in 1 uur, 32 minuten en 46 seconde, Speedfish in 1 uur, 38 minuten en 32 seconde. Snel hoor!

Snelheid recreanten: 1. De Drifters, 2. Als ’t Maar Drijft en 3. De Farregatters. Snelheid dames: 1. Praamangels, 2. Kurkdroog en 3. De Witte Wieven. Snelheid bokken: 1. Rentapraam, 2. EPPP en 3. De Lilleke Draek. Snelheid snellen: 1. Uniek, 2. Speedfish en 3. De Witte van Leeuwens. Donderdag in de krant de volledige uitslag.