Van speelplaatsje naar ontmoetingstuin Bijleveld 

Van speelplaatsje naar ontmoetingstuin Bijleveld 

Vinkeveen – Een aantal buurtbewoners aan het Bijleveld in Vinkeveen was het zat om tegen het verwaarloosde speelplaatsje op de hoek bij nr.18 aan te kijken. Ze hebben daarom contact gezocht met de gemeente om te informeren of er op die plaats een Ontmoetingstuin gerealiseerd kon worden. De gemeente reageerde direct positief en wilde graag meewerken aan het initiatief. Samen met de gemeente is het plan besproken en hebben de initiatiefnemers het groene licht gekregen, op 20 februari jl is op het gemeentehuis de gebruiksovereenkomst getekend (zie foto).

Er zijn bijdragen verkregen van het Oranjefonds, Groen doet Goed (IVN) en Groen aan de Buurt (Natuur en Milieufederatie Utrecht). Ook vanuit de gemeente worden een aantal zaken beschikbaar gesteld (aanleg straatwerk, compost etc.) en de Leer- werkplaats DRV (onderdeel van Tympaan-de Baat) maakt de plantbakken die in de moestuin komen te staan.

Tuin

De Ontmoetingstuin wordt een centraal punt in de wijk en is een combinatie van een moestuin en een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, in de zon kunnen zitten op de bankjes, iets in de moestuin doen of zomaar een praatje kunnen maken met elkaar. En voor de kleinsten komt er een speeltoestel.

De gezamenlijke moestuin is een belangrijk onderdeel in het plan. Samen groente verbouwen, verzorgen, oogsten (en opeten) schept een band. Ook de jeugd kan zo kennis maken met de teelt en verzorging van “onze dagelijkse” groenten, educatie in de eigen woonomgeving dus.

De Ontmoetingstuin kan ook gebruikt worden voor burendag, koningsdag en andere (kleinschalige) bijeenkomsten. Er komt ook een buurtboekenkast en er is plaats voor een insectenhotel.

De werkzaamheden voor de Ontmoetingstuin worden begin maart gestart. Bij de realisatie proberen we zoveel mogelijk bestaande materialen te hergebruiken. De Ontmoetingstuin zal feestelijk worden geopend door wethouder Kiki Hagen.