Onderzoek leerlingen VLC naar eenzaamheid onder ouderen

De Ronde Venen – De leerlingen van examenklassen mavo-4 van het Veenlanden college hebben afgelopen week gewerkt aan hun profielwerkstuk. Lisanne de graaf en Ellen Bosma hebben voor hun profielwerkstuk onderzoek gedaan naar de eenzaamheid onder ouderen.

Voor dit onderzoek hebben ze enquêtes gehouden onder ouderen die zelfstandig wonen en ouderen die wonen begeleid wonen. De bewoners en zorgmedewerkers van Zuiderhof in Vinkeveen waren enthousiast en vonden het gezellig dat de meiden met cake op bezoek kwamen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat bijna alle ouderen het prettig zouden vinden als er soms een vrijwilliger op bezoek zou komen of iets voor/met ze zouden ondernemen.

Lisanne en Ellen besloten dat alleen een onderzoek niet voldoende was en hebben een brug geslagen naar het Veenlanden college. Ze gaan een project opstarten waarbij leerlingen van het VLC op vrijwillige basis de eenzaamheid van ouderen een beetje gaan terugdringen. “Niemand wil zich eenzaam voelen en wij, de leerlingen van het VLC kunnen het verschil maken”, aldus de twee meiden.

Het eerste project is al gestart, namelijk de kerstkaarten actie. Leerlingen uit de eerste klassen schrijven een kerstwens voor de ouderen en deze kaarten worden in de decembermaand bezorgd bij ouderen om te laten weten dat ze niet vergeten worden. Meer acties volgen en uiteraard houden ze iedereen daarvan op de hoogte!