Laatste keer Telefoon- en Gouden Gids

Regio – In de loop van dit jaar verschijnen in Nederland voor de laatste keer de 45 gedrukte regionale edities van De Telefoongids en Gouden Gids. Op 16 augustus start de verspreiding van de laatste gids in gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Hoofddorp. De verspreiding zal enkele weken in beslag nemen. Daarmee komt na bijna 140 jaar een einde aan een unieke informatievoorziening van telefoon- en adresgegevens voor alle inwoners van regio Amsterdam.

Sinds 1996 verschijnen de (altijd actuele) gegevens ook al online op www.detelefoongids.nl. Het zal niemand verbazen dat inmiddels het overgrote deel van de gebruikers online telefoonnummers, adresgegevens en openingstijden van winkels opzoekt. Om de beperkte groep mensen die de gedrukte versie van de gids nog gebruiken tegemoet te komen, worden er speciale cursussen georganiseerd door DTG in samenwerking met SeniorWeb om hen te helpen de overstap naar online te maken.

Passend afscheid van een iconisch boekwerk

Uitgever DTG sluit de publicatie van gedrukte telefoongidsen in stijl af met een speciale editie. De laatste Telefoongids & Gouden Gids wordt een uniek bewaarexemplaar en kan na verschijning nog een paar jaar gebruikt worden.

Begeleiding senioren

Gebruikers van de papieren Telefoongids wil DTG helpen om de telefoonnummers en andere informatie over personen en bedrijven online op te zoeken. In samenwerking met SeniorWeb biedt DTG tegen een kleine vergoeding voor de betrokken vrijwilligers workshops ‘online zoeken’ aan. Ook op de website van SeniorWeb wordt meer informatie aangeboden omtrent het online zoeken naar telefoonnummers: www.seniorweb.nl/telefoonnummer-opzoeken.

Belangstellenden kunnen meer informatie vinden op www.seniorweb.nl/leercentra of tijdens kantooruren contact opnemen met Seniorweb op telefoon 030–2769965.

Overigens blijft de telefonische nummerinformatielijn 1819 beschikbaar als alternatief voor online zoeken.

1881: het eerste Nederlandse telefoonboek

Vijf jaar nadat Alexander Graham Bell patent aanvroeg op de eerste werkende telefoon, verscheen in Nederland het eerste telefoonboek. Het werd in 1881 uitgegeven door de Nederlandse Bell-Telephoon Maatschappij en gaf naam-, adres- en telefoon-gegevens van de eerste 49 aansluitingen. De gids lag ter inzage bij de telefooncentrale. Op de foto de voorpagina van de gids van Bell-Telephoon van 1891, die al beduidend dikker was. Op de voorpagina is te zien dat bedrijven graag gebruik maakten van de mogelijkheid om door een advertentie beter vindbaar te zijn.