Spelregelroulette bij Legmeervogels

Uithoorn – Op dinsdagavond 12 maart hadden zo’n 35 scheidsrechters en spelers van JO19 en O23 van De Legmeervogels gehoor gegeven aan de oproep voor gezellige avond “Stel dat jezelf scheidsrechter ben en dat jij moet beslissen?!” In de introductie van voorzitter Frank Butter werd duidelijk dat Legmeervogels al een tijdje op zoek is naar scheidsrechters die de jeugdwedstrijden van Legmeervogels willen fluiten. Om dit op een leuke manier kracht bij te zetten werden Fons Cornelissen en Jeroen Tillekens, twee verenigingsscheidsrechters van FC Oegstgeest gevraagd het door hen verzonnen en ontwikkelde spel ‘Hé Scheids’ Spelregelroulette te komen spelen.

Fons legde het spel uit:

  • Er werden 8 teams van 4 leden gevormd
  • Elk team start met 20 fiches in hun eigen kleur
  • Op de grote televisie werden voetbalfragmenten getoond, gevolgd door de vraag: “Wat moet de scheidsrechter beslissen?”
  • Na deze vraag hadden de teams 1 minuut de tijd om te overleggen en op de grote roulettetafel met daarop alle denkbare overtredingen, straffen en spelhervattingen hun fiches in te zetten, op wat zij dachten dat de juiste antwoorden zijn.

Warming-up
Al tijdens de warming-up vraag moest het videofragment meerdere keren herhaald worden, want de meningen liepen uiteen van “niets aan de hand’ tot ‘rode kaart en directe vrije schop’. Heerlijk al die beste stuurlui aan de wal en het beloofde een gezellig avondje te worden.

Toen na vraag 6 een plastic bekertje op het speelveld werd gegooid, werd het spel disciplinair 5 minuten stilgelegd en werden de kelen nog maar weer eens gesmeerd en de frituur opgestookt.

Na ongeveer 20 vragen en bijna 2,5 uur verder werd de laatste vraag gespeeld en dat gaf iedereen de gelegenheid nog behoorlijk wat fiches te winnen (of te verliezen). Team blauw had uiteindelijk de meeste fiches en dus blijkbaar de grootste spelregelkennis of waren het gelukkigst met gokken. Zij wonnen de door WINNER Voetballen® ter beschikking gestelde Eredivisie kwaliteit voetbal. Uiteraard werd team blauw door de overige teams beticht van valsspelen. ’t Was net een echte voetbalwedstrijd.

Gaaf
Alle deelnemers hadden een fantastische avond gehad, getuige de reacties van de deelnemers: “Gaaf hoor en nog wat geleerd ook”, “Het was echt heel leuk en nog best pittig die vragen”. Uiteraard hopen we dat deze gezellige avond, het op een leuke manier discussiëren over de spelregels en het reclameblok waarin Fons het ‘scheidsrechteren’ en ‘respect’ promootte, bijdragen aan het werven van een aantal nieuwe scheidsrechters.

Aan ‘Hé Scheids’ Spelregelroulette zal het in ieder geval niet liggen. Fons en Jeroen bedankt voor dit geslaagde evenement.