Absoluut Aalsmeer grote winnaar verkiezingen!

Aalsmeer – Een spannende en goed verzorgde uitslagavond van de verkiezingen voor de gemeenteraad in Aalsmeer afgelopen woensdag 16 maart in de burgerzaal van het Raadhuis. Grote winnaar is Absoluut Aalsmeer geworden, met liefst 7 zetels is de fractie nu de grootste partij in de gemeente geworden. Een stijging met 3 zetels. “Het resultaat van vier jaar luisteren naar de inwoners”, concludeerde Greta Holtrop, de nummer drie op de lijst van Absoluut Aalsmeer. Lijsttrekker Dick Kuin: “Bedankt voor uw steun. Wij zijn trots en blij met uw vertrouwen. Wij gaan knallen en doen dat voor u!” Het CDA en de VVD hebben beiden moeten inleveren, maar blijven met respectievelijk 6 en 5 zetels vast in het politieke zadel. Zowel het CDA als de VVD zijn tevreden over de uitslag. Uiteraard hadden de twee tot nu toe grootste partijen op meer steun gehoopt, maar laten het hoofd niet hangen. “We gaan er de komende vier jaar weer wat moois van maken”, aldus CDA lijsttrekker en wethouder Bart Kabout in een reactie. Ook grote vreugde bij D66. De partij met lijsttrekker Sybrand de Vries kreeg meer stemmen en steeg van 2 naar 3 zetels. Nummer drie op de lijst, Marion Geisler, is trots. “D66 Aalsmeer 3 zetels, ik word raadslid”, post zij op facebook. De groei van D66 was voor Absoluut Aalsmeer de reden om na de definitieve uitslag  de fractie uit te nodigen voor de coalitiebesprekingen. Teleurstelling was er bij Groen Links en de Partij van de Arbeid. Groen Links (GL) moet inleveren, van 2 naar 1 zetel. Het PvdA blijft in Aalsmeer vertegenwoordigd met 1 zetel. 

Spannende eindrace

Na de bekendmaking van het aantal uitgebrachte stemmen op maandag en dinsdag steeg Absoluut Aalsmeer gelijk naar 7 zetels, bij het CDA en de VVD was een lichte daling te zien, Groen Links, D66 en PvdA bleven gelijk. Naarmate de tellingen van de stembureaus op woensdag bekend gemaakt werden, zakte Absoluut Aalsmeer iets in de peiling, maar meest opvallend was de toename in populariteit van D66. Tot de telling van vijftien stembureaus bekend was gemaakt, stonden CDA, VVD en AA op gelijke hoogte, elk 6 zetels. D66 bleef stand houden met 3 zetels. Even over elf uur begon de eindrace. Nog vier stembureaus te gaan: VZOD en Proosdijhal in Kudelstaart, het Middelpunt in Oosteinde en buurthuis Hornmeer. Het CDA kreeg vooral van de stemmers in het clubhuis van de korfbalvereniging veel steun (27,2%), ook het ‘hokje’ voor de VVD was hier veelvuldig rood gekleurd (19,3%). D66 kreeg in deze eindsprint de meeste stemmen van de kiezers in het Middelpunt (17,6%). In dit stembureau ook veel aanhangers voor Groen Links (9,9%). De PvdA scoorde vooral goed in de Hornmeer (7,8%), maar absolute koploper hier was Absoluut Aalsmeer (31%) en dit leverde een uitzinnige vreugd op bij de heren en dames van deze lokale partij. Of het uiteindelijk zes of zeven zetels zouden worden, maakte even niet uit. “Dubbel zo groot geworden, geweldig”, aldus een eerste reactie. Het werden uiteindelijk 7 zetels en bij het horen van dit eindresultaat werd er gejuicht, gingen de handen de lucht in en werd er zelfs een traantje weggepinkt. 

Lagere opkomst

De opkomst dit jaar was in vergelijking met 2018 wel wat lager. Ging vier jaar geleden nog 55,6 procent naar de stembus, dit keer net iets meer dan 50 procent (50,62%). In totaal zijn 12.721 stemmen uitgebracht. 

CDA: 3.053 stemmen, 6 zetels (-2)

VVD: 2.754 stemmen, 5 zetels (-1)

AA: 3.435 stemmen, 7 zetels (+3)

GL: 968 stemmen, 1 zetel (-1)

D66: 1.635 stemmen, 3 zetels (+1)

PvdA: 876 stemmen, 1 zetel (gelijk).

Definitieve uitslag

Aanstaande maandag 21 maart komt het centraal stembureau voor een openbare zitting bijeen in de raadzaal. Tijdens deze bijeenkomst wordt bekend gemaakt of er kandidaten zijn die met voorkeursstemmen gekozen zijn. Daarna wordt bekend gemaakt wie de inwoners van Aalsmeer de komende vier jaar mogen gaan vertegenwoordigen in de gemeenteraad. De zitting begint om 10.00 uur en is ook te volgen via de website van de gemeente (www.aalsmeer.nl). 

Vervolgens starten de coalitieonderhandelingen. Mogen Robert van Rijn (VVD) en Bart Kabout (CDA) wethouder blijven, wie schuift Absoluut Aalsmeer naar voren voor de wethoudersfunctie en krijgt Aalsmeer opnieuw drie wethouders of wordt gekozen voor een college met vier wethouders? Wordt vervolgd!

Foto: www.kicksfotos.nl.Vreugde bij Absoluut Aalsmeer.