Cultureel Platform Uithoorn de Kwakel gelanceerd

Uithoorn – Met een avondvullend programma vol creativiteit werd vorige week dinsdagavond de lancering van het Cultureel Platform Uithoorn de Kwakel (CPUK) gevierd. Met een diversiteit aan optredens in de Thamerkerk bleek maar weer eens hoeveel talent er in Uithoorn aanwezig is.

De avond werd geopend door de voorzitter van het CPUK, Peter Borghaerts: “Cultuur is een belangrijke bouwsteen van ons sociaal weefsel en van de saamhorigheid. Cultuur prikkelt, zorgt voor een brede en open kijk op de wereld, en stimuleert burgerzin, identiteitsbeleving en een kritisch zelfbewustzijn.” Ook Pieter Heiliegers, portefeuillehouder Cultuur, vond kunst en cultuur belangrijke onderwerpen. “Cultuur maakt een gemeente aantrekkelijker en moet aansluiten bij deze tijd.” Hij keek terug op de culturele uitingen die er al geweest zijn zoals de Cultuurmarkt, het Boekenbal en de serie Kunst die je bij blijft en was trots op het Cultureel Platform Uithoorn De Kwakel dat een podium is voor alle inwoners.

Zang, dans en gedichten
Het CPUK brengt kunst en cultuur dichterbij doordat alle informatie op één website te vinden is. Kunstenaars, kunstobjecten, monumenten en evenementen zijn overzichtelijk bijeengebracht op dit platform. En dat er veel te doen is op dit gebied, bleek wel tijdens de feestelijke avond. Er waren verschillende muzikale optredens. Gino beet het spits af met zijn jazz-muziek en Ireen van Bijnen bracht een klassieke aria ten gehore. Shyla Zoet nam het publiek mee met haar mooie klanken, terwijl Nikki Verhoeven zichzelf begeleidde op de gitaar en de vijf zangeressen van Voices & Friends sloten de avond af. 

Er werden ook gedichten voorgedragen. Floor Römer gaf een persoonlijk inkijkje en Amanda ten Cate dichtte over een buurdorp. Gedurende de avond konden de aanwezigen bij Pascale Lefebvre een woord op een doek verven. Zo ontstond een Motto Portret. Door de uitlopende verf ontstond een Motto Portret en kwam het gezicht van Amanda tevoorschijn, die verrast was en zich zeer vereerd voelde.

Om stil te staan bij de verschillende culturele achtergronden was er een optreden van gelegenheidskoor Folklore Exotica met drie Indiase danseressen. Gedanst werd er ook door twaalf dames van Dance Centre Uithoorn, een explosie van energie.

Jouw idee, onze actie
Een belangrijk onderdeel van de avond was de ontknoping van ‘Jouw idee, onze actie’. Er waren 120 inzendingen binnengekomen. Met stip op nummer 1 stond de wens voor een eigen theater, maar dat was voor de organisatie niet haalbaar om te realiseren. Ook een hangplek voor jongeren werd vaak genoemd, maar ook daar had de CPUK geen invloed op. Borghaerts beloofde wel mee te denken over alternatieven.

Drie projecten zullen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Jessica Walpot stelde voor om een creatieve hotspot te creëren waar jong en oud kunst kunnen maken. “Samen kun je veel van elkaar leren”, zegt Jessica die zelf graag tekent. Ook het idee van Jeannette Kleinendorst om de grijze elektriciteitskastjes op te leuken zal worden uitgevoerd. Als derde werd Frank Zandvliet op het podium uitgenodigd. Hij miste bijvoorbeeld een bandjesavond in Uithoorn en ook daar zal gehoor aan worden gegeven.

Hoe en wanneer de acties precies uitgevoerd gaan worden, bleef wat in het midden, maar via deze krant of de website www.cultuurplatformuithoorndekwakel.nl kunnen belangstellenden de ontwikkelingen blijven volgen.