Stralend zonnetje tijdens winterse Pramenrace

Aalsmeer – Een winterwonder(lijk)land deze zaterdag 14 september in Aalsmeer. De 34ste Pramenrace is gevaren en op het winterse thema was door alle deelnemers heel gevarieerd ingehaakt. Er werd kerst gevierd met kerstbomen en kerstmannen, door de arreslee kerstpakketjes afgeleverd, deelnemers gingen op wintersport of zochten juist de caribische zon op, er werd winterse kost met rookworst geserveerd, gedanst op het ijs en het bobsleeteam uit Jamaica was in Aalsmeer.

Natuurlijk waren er ook teams die het thema met een ‘vette’ knipoog hadden benaderd, zoals Winter Zonderland met een foto van turner Epke en aan de ringen Joeri, Stevie Wonderland met aan boord van de praam zelfs een echte piano en sneeuwwitje is met haar zeven dwergen meerdere malen gespot.

Burgemeester Guido Oude Kotte maakte deel uit van de jury en hij heeft vast z’n ogen uitgekeken. Zoveel gekkigheid en gezelligheid tijdens dit typische Aalsmeerse evenement. Zou hij één van zijn wethouders in de Trans Spie Berie Express opgemerkt hebben? Al met al is volop genoten door zowel de deelnemers als de kijkers. Heel apart en bijzonder: winterse taferelen tijdens een super-zonnige dag.

Recordtijd!

Het mooie weer zorgde er overigens wel voor dat niet alle teams in de tent aanwezig waren tijdens de prijsuitreiking. Zij genoten vast nog van het zonnetje. In de buurt van het podium stonden natuurlijk wel de deelnemers in de categorie snelheid. Wel of niet een prjs gewonnen? De Pramenrace is in deze categorie opnieuw gewonnen door Team Uniek in een record tijd van precies 100 minuten. Echt supersnel! Op twee Aquaprama en plaats drie was voor de Stenhuis Maatjes.

Categorie dames: 1. Praamangels, 2. De Vedettes en 3. Tollemetuiten. Categorie bokken: 1. Gang Is Allus, 2. Rentapraam en 3. Aaltje Bagger. Categorie recreanten: 1. Banana Rouge, 2. Dirkie’s Gaatje en 3. Ketelbinkies.

De prijsuitreiking startte met de bekendmaking van de winnaars van de wisselprijzen. De Hagelnieuwe Penta is gewonnen door De Farregatters. De Boezemschop mocht De Kleine Brug in ontvangst nemen en Peditum Pramos toonde zich zeer verheugd het Gebroken Koordje te hebben gewonnen. De Joppe Trofee voor het leukste team is uitgereikt aan de Dubbele Bojum, de Ik heb eerbied voor jouw grijzen haren Trofee aan Polder Power en de Watertorenprijs aan Team Houtop. SPIE vindt dat het roer om moet bij de Beurtschippers, het foutief omkopen van het bestuur is Kantje Boord het beste gelukt, De trofee mooiste… mag Vol Gas een jaar vertroetelen en tot slot de Small Talk Trofee voor de mooiste outfit mocht Tollemetuiten (Kiwi dames) mee naar huis nemen.

Voor de Feestweek-organisatie had het SPIE-bestuur en alle deelnemers nog een cadeau. Voorzitter René Martijn kreeg een spandoek overhandigd met hierop de handtekeningen van alle deelnemende teams. “Leuk om tijdens 25 jaar Feestweek in 2020 in de tent te hangen”, aldus het SPIE-bestuur.

Het is weer voorbij. Het was een topdag! Er wordt gezegd dat zo’n 35.000 mensen de Pramenrace op en langs het water bekeken hebben. Langs de Ringvaart stond en zat (stoeltjes mee) het inderdaad mutje vol en bij de horecazaken langs de route waren alle beschikbare plaatsjes bezet.

Alle lof voor het SPIE bestuur. Prima gedaan Erna, Arnaud, Marlon, Jan en Sebastiaan! Het vijftal wil op haar beurt alle vrijwilligers en deelnemers bedanken voor hun inzet, zonder hen geen Pramenrace, en natuurlijk de politie, de brandweer en de gemeenten Aalsmeer en Haarlemmermeer. Zonder de hulp en steun van deze instanties was het niet gelukt om een evenement van zo’n grote omvang (zo’n 16.000 deelnemers) te organiseren.