Kunstkast: Protest tegen vliegtuiglawaai

Aalsmeer – De opzet van de initiatiefnemer van de kunstkast – Lex Berghuis – is altijd geweest om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij dit buurt verbindend project. Inmiddels zijn er over de verschillende wijken in Aalsmeer en Kudelstaart al heel wat openbare kasten tot kunstkast verheven. Over het algemeen wordt er door de buurtbewoners – die vooraf nauw betrokken worden en ook inspraak hebben bij het beschilderen van de kasten – goed tot heel goed gereageerd.

Maar een heel enkele keer zijn de meningen verdeeld, zoals bij de kunstkast van Tafelronde Westeinder, te vinden bij de Hortensialaan op de hoek met de Hadleystraat. Wat is er te zien op de kast? Een persoon die een pot – met een roze hortensia – naar iets gooit. Wat dat iets is…. is te zien op de achterkant van de kunstkast. Het gaat om een vliegtuig dat naast de trots van Aalsmeer – de watertoren – te zien is. Een lief onschuldig meisje -een fraaie metafoor voor de toekomst – kijkt omhoog.

Er is duidelijk gekeken naar een voorstelling van de wereldbekende Graffiti kunstenaar Banksy. Alleen weet niemand hoe Banksy er uit ziet en dat kun je van de mannen van Tafelronde Westeinder niet zeggen. Floris Groot, Ties de Jong, Alexander Jannink, Emiel en Pascal de la Haye hebben geheel in het openbaar veel lol beleefd aan het beschilderen van de kast. Zelfs ook weinig gemerkt van negatief commentaar, de mensen moesten er juist om glimlachen. Een mooie en een behoorlijk vredelievende manier om te protesteren tegen het vliegtuiglawaai.

Dat er mogelijk discussie ontstaat over een kunstkast wordt door de werkgroep Kunstkasten toegejuicht. Dat betekent immers dat de mensen er naar kijken en er over praten met elkaar. En dat is nu precies de bedoeling! 

Eén van de leden van Tafelronde Westeinder, Pascal de la Haye, maakte al meerdere kunstkasten. Bij de Noordpolderweg zijn de door hem gemaakte kunstkasten met een gestileerde koe en een geit te bewonderen. 

Janna van Zon