Invoering Ledenraad

Haperende start export bloemen en planten

Aalsmeer – Met een krimp van 3% tot 387 miljoen in vergelijking met januari 2014 kent de exporterende groothandel in bloemen en planten dit jaar een haperende start. Bij de snijbloemen werd een zeer bescheiden plus gerealiseerd van 1%, de exportwaarde van de pot- en tuinplanten zakte 10%. De helft van de totale daling van ruim 11 miljoen komt door de inzakkende Russische markt. Nederlandse handelaren blijven evenwel gematigd optimistisch, zo stelt de VGB vast. In de top-3 afnemende landen werd een plus van 2% genoteerd. Januari is in de bloemen- en plantengroothandel een relatief rustige maand. Consumenten zijn na de jaarwisseling veelal terughoudend in hun bestedingen, er zijn geen belangrijke bloemen- en plantenfeestdagen en de productie van bloemen en planten draait in Nederland nog niet op volle toeren. De weersomstandigheden kunnen een grote invloed hebben, maar die waren in Noord-West Europa, voor Nederlandse exporteurs het belangrijkste afzetgebied, niet ongunstig. De valutamarkt was wel onrustiger: roebel en euro staan onder druk bij een stijgende Amerikaanse dollar en het effect van de loskoppeling van de Zwitserse frank ijlde nog na. De krimp in de bloemen- en plantenmarkt tekende zich al af in het laatste kwartaal van 2014, met een per maand aflopende groei van 4% in oktober tot een minimale stijging in december.

Forse krimp Rusland

Door de dalende koers van de roebel, moeizame financiële afwikkelingen en terughoudende consumentenbestedingen kromp de exportomzet op Rusland in 2014 met 10% tot 227 miljoen. Die daling zette versterkt door in de eerste maand van dit jaar met een afname van 32% tot 13,3 miljoen. In de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart werd vorig jaar in februari nog een kleine exportplus op Rusland gerealiseerd, nu zijn de vooruitzichten teleurstellend. Speciale orders voor deze belangrijke bloemen- en plantendag blijven uit of worden gecanceld. De trekkracht van de Russische markt, die vanaf 2010 tot en met 2012 in omzetwaarde steeg van 155 miljoen tot 253 miljoen is verdwenen. De exportomzet naar Duitsland daalde in januari met 2% tot 125 miljoen, maar Engeland (+2% tot 55 miljoen) en Frankrijk (+13% tot 53 miljoen) noteerden een stijging. Deze top-3 afnemers, goed voor 60% van de Nederlandse exportwaarde in bloemen en planten, tekenden gezamenlijk voor een stijging van 2%. “Het koopgedrag in Duitsland verandert”, neemt Huug Kuijt van de Berliner Blumen Import waar. “Jongeren nemen minder vaak een bloemetje mee dan ouderen, de concurrentie van de supermarkt wordt groter en de bestedingen per klant lopen terug”, voegt hij toe. Naast de achterstand in Duitsland en Rusland kromp de exportwaarde in januari ook op Italië (-11% tot 17 miljoen), België (-9% tot 15 miljoen en Zweden (-1% tot 14 miljoen). Vorig jaar werd in januari in vier van de top-10 landen een daling genoteerd, dit jaar dus in vijf. Zwitserland, de vijfde afzetbestemming noteerde mede dankzij de waardestijging van de frank een toename van 10% tot ruim 15 miljoen. Ook de exportomzet op Amerika ontwikkelde zich positief.

Gematigd positief

In januari zakte de exportwaarde van pot- en tuinplanten met 10% tot 135 miljoen en steeg de bloemenomzet met 1% tot 252 miljoen. Op jaarbasis klom de plantenexport in 2014 met 5% tot 2,1 miljard en die van de bloemen met 2% tot 3,3 miljard. Nederlandse groothandelaren exporteren naar ruim 100 landen. De VGB publiceert op maandbasis de exportomzet naar de top-10 afzetbestemmingen gebaseerd op de door Floridata verzamelde exportstatistieken. De VGB is de brancheorganisatie voor de binnenlandse, importerende en exporterende groothandel in bloemen en planten. Haar leden hebben een jaaromzet van 3,5 miljard in deze branche.