Brand verwoest Poolse super in Ophelialaan

Aalsmeer – Vannacht, maandag 7 op dinsdag 8 december, is rond half drie brand uitgebroken in de Poolse supermarkt in de Ophelialaan. Volgens getuigen is er eerst een explosie geweest, waarna de brand ontstond. Ook is er een auto in brand geraakt. De brandweer is met veel voertuigen uit de regio aanwezig geweest om de grote brand te blussen. Omstreeks 6.30 uur is ook de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) ter plaatse gekomen. 

Verschillende woningen zijn ontruimd. Bewoners hebben zelf voor opvang kunnen zorgen. De supermarkt en de woning boven de winkel zijn ernstig beschadigd geraakt. Twee personen zijn ter plaatse door het ambulancepersoneel nagekeken. Niemand hoefde naar een ziekenhuis vervoerd te worden. Een kat heeft de brand niet overleefd.

Verwoestende brand bij de Poolse supermarkt. Foto’s: Marco Carels

De politie doet, samen met de EOD, onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing en de brand. Ongeveer een uur na de brand in Aalsmeer is ook een explosief ontploft bij een Poolse supermarkt in Heeswijk-Dinther. Hier is de schade eveneens groot en moesten zo’n twintig mensen geëvacueerd worden. Beide supermarkten dragen de naam Biedronka, naar een grote supermarktketen in Polen, maar er zijn ook ondernemers in Nederland die deze naam als zelfstandige gebruiken. Er is een vermoeden dat de explosieven zijn aangebracht door dezelfde daders of groepering.

Opzet in het spel?

De Poolse supermarkt in Aalsmeer is eigendom van de broers Mahmoed. Ruim een jaar geleden hebben zij de supermarkt in de Ophelialaan, na een flinke verbouwing, geopend. Dat de winkel nu verwoest is, doet beiden veel pijn. Beiden weten niet waarom het is gebeurd, maar vermoeden dat het geen toeval is en er opzet in het spel is. “Wat ik heb begrepen is dat het een explosie was, dus echt opzettelijk en puur gericht op de zaak en de mensen die erboven wonen”, aldus Mohammed Mahmoed tegen NOS-verslaggevers. Zo denkt burgemeester Gido Oude Kotte er ook over. “We moeten het onderzoek nog afwachten, maar het zou heel verwonderlijk zijn als het toeval was dat een winkel in Noord-Brabant hetzelfde overkomt”, zo liet hij weten op hetzelfde NOS Journaal.

Enorme ravage na de explosie en brand.

De schrik zit er bij omwonenden goed in en begrijpelijk. De enorme knal was in de ruime omtrek te horen. “We hebben een soort terreurdaad meegemaakt. Dit soort dingen komt in onze gemeente helemaal niet voor. Het is een wonder dat hier geen gewonden zijn gevallen. Dit had heel slecht kunnen aflopen”, besloot de burgemeester zijn interview aan de NOS.

Gesloten

De broers Mahmoed willen zo snel mogelijk een (tijdelijk) nieuw onderkomen betrekken en hopen in deze op steun van de gemeente. De herstelwerkzaamheden zullen zeker enige maanden duren. Ook enkele omliggende winkels zijn beschadigd door de explosie. De politie is nagenoeg de hele nacht, ochtend en middag bezig geweest met onderzoek en opruimen van alle resten. Net na de middag is de uitgebrande auto, met Litouws kenteken, door een sleepbedrijf weggehaald. Alle winkels in het ‘blok’ waar de supermarkt gevestigd was en die er tegenover zijn de hele dinsdag gesloten gebleven.

De zwaar beschadigde auto wordt weggesleept.