Waarschuwingsschot gelost bij achtervolging

Aalsmeer – Een achtervolging van een auto door de politie is maandag 6 juli, rond tien uur ’s avonds, geëindigd in een crash op de kruising tussen de Stommeerkade en de Aalsmeerderweg. De auto met de verdachte kwam tegen een hek tot stilstand. De inzittende wist na de crash te voet te ontkomen. De politie startte een klopjacht om hem alsnog in de boeien te kunnen slaan.

Met meerdere politie-eenheden, een helikopter en enkele hondengeleiders, werd naar de verdachte gezocht. Onder andere het gebied rond de Sportlaan en de Wilgenlaan werd door agenten met honden uitgekamd. De politiehelikopter heeft ongeveer een uur rond het centrum gecirkeld. Menig inwoner heeft de helikopter gehoord en gezien.

Politiehond bij aanhouding. Foto: Marco Carels

Waarschuwingsschot

Uiteindelijk bleek de zoektocht succesvol: de verdachte werd rond 23.00 uur alsnog gearresteerd. Hij is aangehouden in de Geraniumstraat. De man had zich verstopt in de bosjes in een achtertuin in de Spoorlaan. Voorafgaand aan de aanhouding werd door de politie een waarschuwingsschot gelost in de Ophelialaan. Tijdens de achtervolging greep de verdachte op enig moment naar zijn broeksband. Als er mogelijk een vuurwapen in het spel is, nemen agenten geen enkel risico. Dat deden ze nu dus ook niet. In de Ophelialaan, ter hoogte van de Geraniumstraat, loste een agent een waarschuwingsschot. Hierna kon de verdachte met hulp van een politiehond overmeesterd worden. Volgens omstanders is man door de hond gebeten. De verdachte is een 39-jarige buitenlandse man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij is na behandeling door een huisarts ingesloten voor verder onderzoek.

Aanhouding verdachte. Foto: Marco Carels

Kidnapping

Aanleiding van de achtervolging was de melding in de middag dat een man zijn zoon bij de moeder in Aalsmeer weggenomen zou hebben. De verdachte had z’n echtgenote bedreigd en gezegd haar te zullen overgieten met zuur. Daarna ging hij er met hun 7-jarige zoon vandoor. Agenten zagen de ‘kidnapper’ met zijn zoontje rond tien uur ’s avonds rijden op de Aalsmeerderweg. Bij het zien van de politie reed het voertuig met hoge snelheid weg in de richting van de Ophelialaan. Na de crash rende de man weg in de richting van Baanvak. Zijn zoontje bleef ongedeerd achter in de auto. Toegesnelde agenten hebben zich direct over het kind ontfermd.

Jeugd rent mee met agenten. Foto: Marco Carels

Veel bekijks

De achtervolging, zoektocht en de aanhouding trokken veel bekijks van bewoners uit de wijk en omgeving. Veel verbazing was er over het grote aantal met de agenten mee hollende en fietsende jeugd, die foto’s en filmpjes probeerden te maken. “Te bizar om te zien. Iedereen holt mee. Echt belachelijk en gevaarlijk”, aldus een reactie.

Foto’s: VTF / Vivian Tusveld