Venen op de Kaart bij Veenhartkerk Mijdrecht


Expo rond eeuwenoude landkaart reist door De Ronde Venen

De Ronde Venen – Venen op de Kaart reist langs dorpen in de gemeente. De nieuwe expositie van de erfgoedportal, die in het teken staat van de eeuwenoude manuscriptkaart van De Ronde Venen, is de komende weken te zien bij de Veenhartkerk in Mijdrecht.
Vorig jaar dook de unieke handgetekende manuscriptkaart uit 1782 ineens op. Rond de kaart is een informatie-expositie gemaakt met teksten en foto’s die veel vertellen over de geschiedenis van De Ronde Venen. De originele kaart wordt bewaard in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen. De ‘Nieuwe Kaart van de Groote Rondeveense Polders’ is gemaakt door Gerbrand Praalder, landmeter van het Hof van Utrecht. Geïnteresseerden kunnen in de Veenhartkerk historische foto’s en informatie bekijken. De aanwezige informatiezuil biedt toegang tot www.venenopdekaart.nl. Op de website staan lokale monumenten en bezoekers kunnen zelf informatie online plaatsen. Ook staan er op de site wandel- en fietsroutes die langs bijzondere plekken leiden, zoals langs forten en historische boerderijen.

Inspiratie

De Veenhartkerk is gevestigd aan de Grutto 2a in Mijdrecht. Kijk voor meer informatie op www.veenhartkerk.nl. Tot maandag 14 december zijn hier banners met teksten en foto’s te bekijken. De expositie is op de zondagen tussen 9.00 en 13.00 uur te bekijken, behalve tijdens de dienst van 10.30 tot 12.00 uur. En in november van 19.30 tot 20.30 uur, voorafgaand aan de vrijdagse Veenhartfilmavond. De kerkdienst van zondag 29 november zal geïnspireerd zijn op de expositie en heeft als thema ‘Op de Kaart’, over de kerk als onderdeel van de ontwikkelende kaart van de omgeving. De expositie zal nog het hele jaar langs dorpen in de gemeente reizen.
Erfgoedportal Venenopdekaart.nl is een initiatief van Museum De Ronde Venen, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen. Historische Vereniging De Proosdijlanden en de Historische Kring Abcoude Baambrugge hebben het historisch onderzoek verricht. De website is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Rabobank Rijn en Veenstromen, Provincie Utrecht en grafisch ontwerpbureau Tweed.