Kerktoren gered na grote brand in Urbanuskerk

Bovenkerk – In de Sint Urbanuskerk aan de Noorddammerlaan is zaterdag 15 september rond zeven uur in de avond een grote brand uitgebroken. Enorme rookpluimen stegen vanuit de kerk op en deze waren ook in Aalsmeer te zien. De vlammen sloegen op diverse plaatsen uit het dak van de kerk.

De brandweer van Amstelveen kreeg bij het blussen van deze grote uitslaande brand hulp van diverse korpsen uit de wijde omgeving. Ook de vrijwillige brandweer van Aalsmeer kwam in actie. De brandweerlieden hebben samen met collega’s uit Duivendrecht met dompelpompen de waterwinning verzorgd en een groot watertransport aangelegd, zodat de brandweervoertuigen voldoende bluswater ter beschikking hadden. Het blussen kwam in eerste instantie langzaam op gang, omdat de waterpunten niet zichtbaar waren. De ene was bestraat, de ander overdekt met groen. Hier komt een onderzoek naar.

De kerk is onlangs helemaal gerestaureerd. In de middag werd hier nog een lezing gegeven. De Urbanuskerk is een rijksmonument en werd in 1888 ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers. Triest is dat voor zondag 16 september een openingsconcert gepland stond ter ere van de restauratie van het Jules Anneessens orgel.

Een groot deel van de kerk moet als verloren beschouwd worden. De hoge kerktoren heeft de brandweer wel kunnen redden. De brandweer heeft met waterstralen de kerktoren tegen de vlammen beschermd. Ook staan de muren nog overeind en is het kerkhof niet aangetast door de brand. Voornamelijk het dakgewelf heeft het zwaar gehad. Tijdens het blussen is rekening gehouden met ornamenten, die op de grote toren te zien zijn.

Het is op dit moment nog maar de vraag of de kerk ooit weer in volle glorie te bewonderen zal zijn. De schade aan de kerk is aanzienlijk. In ieder geval hebben de brandweerlieden geprobeerd om dit rijksmonument een kans te geven om te laten herbouwen. Om half twaalf werd het sein ‘brand meester’ gegeven, maar de korpsen zijn tot twee uur in de nacht actief gebleven om zekerheid te hebben.

Mensen die direct naast de kerk wonen, waren geëvacueerd en werden opgevangen in het nabije Noorddamcentrum. Hier zijn inwoners de volgende morgen ook samen gekomen. Inmiddels is een crowdfunding actie gestart om Bovenkerk haar kerk weer terug te kunnen geven!

Foto: VTFVivian Tusveld