Bevrijdingsvuur in Kudelstaart

Aalsmeer – Direct na de nationale herdenking in Kudelstaart is een groep lopers en fietsers op weg gegaan naar Wageningen om namens de gemeente Aalsmeer het bevrijdingsvuur op te halen. Rond half twaalf in de avond is de groep van 13 lopers en 4 fietsers aangekomen in Wageningen en na ontvangst van de fakkel werd de terugreis naar Aalsmeer ingezet.

Om en om werden kilometers gelopen en gefietst. Rond één uur ’s middags op zondag 5 mei arriveerde de groep weer in Kudelstaart en is de fakkel overhandigd aan burgemeester Gido Oude Kotte. Het was een behoorlijke zware nachtelijke tocht geweest, zo vertelden de fietsers en lopers. Koud, af en toe een bui, maar allen waren voldaan. De burgemeester sprak de lopers en begeleiding toe en complimenteerde hen met deze geweldige prestatie, waarna gezamenlijk het bevrijdingsvuur is ontstoken in de Graaf Willemlaan. Er was applaus van het ontvangstcomité van de stichting 4 en 5 mei Aalsmeer en de grote groep aanwezigen en er klonk muziek van het Drum & Mallet Corps Ophelia.

Daarna wachtte een gezellige, gezamenlijke lunch in jeugdcentrum Place2Bieb. Niet alleen broodjes, sapjes en lekkernijen voor de lopers, begeleiders en de burgemeester, maar ook voor inwoners die zich voor deze eerste vrijheidslunch hadden opgegeven. Een kleine 150, ouderen en jongeren, in totaal en hier is de organisatie, de stichting 4 en 5 mei Aalsmeer en Place2Bieb en de Binding, heel tevreden over. De groep ging met elkaar in gesprek over vrijheid.

Er was een toespraak door burgemeester Gido Oude Kotte, een lezing over het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’ door Jaap Overbeek, voorzitter van de Dorpsraad Kudelstaart, en er was een presentatie van het boek dat in de maak is ‘Kudelstaart in oorlogstijd’.

De vrijheidsmaaltijd werd opgeluisterd met livemuziek door Richard van Twiller, Mokumer levensliedzanger. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De stichting 4 en 5 mei Aalsmeer wil dit vieren met een festival met meerdere optredens van artiesten en bands.

Foto: www.kicksfotos.nl