Watertoren komende drie zondagen open

Aalsmeer – De watertoren is komende drie zondagen (11, 18 en 25 oktober) geopend voor belangstellenden. Het is interessant om dit Aalsmeerse rijksmonument van binnen te bekijken en voorlichting te krijgen hoe de werking binnen de toren heeft plaatsgevonden. Uiteraard is er de gelegenheid om naar boven te klimmen en vanaf 50 meter hoogte heeft men een 360 graden uitzicht over Aalsmeer en de verre regio. De watertoren, die tot begin jaren negentig heeft gefungeerd als drukverhoger binnen het drinkwater leidingssysteem van Aalsmeer en omliggende plaatsen, ziet er grotendeels nog hetzelfde uit als de oorsprong.

In 1926 is gestart met de bouw van deze hoge toren en men begon met het heien van maar liefst 452 palen van 15 meter lengte. Daarop werden onder andere de enorme kolommen gebouwd, die de twee bovenbekkens moesten gaan dragen. Het eerste bekken wat men tegenkomt is er één van ruim 460.000 liter en het bovenste bekken maar liefst ruim 530.000 liter. Deze bekkens waren vroeger geheel gevuld met leidingwater, dat gehaald werd vanuit de duinen aan de kust. Onder de begane grond ligt nog een derde bekken van 146.000 liter, zodat de totale voorraad water de miljoen liter overschreed.

De stoere watertoren heeft zich altijd geweerd tegen onstuimige weersomstandigheden: zelfs stormen met windkracht 10 en méér kon de toren hebben. Tijdens de oorlogsjaren had de toren geluk, ondanks de nabijheid van Schiphol dat een mikpunt zou kunnen zijn, is de watertoren ongeschonden deze jaren doorgekomen. Dit in tegenstelling tot veel andere watertorens in den lande, die zwaar beschadigd werden.

Aalsmeer is trots op haar watertoren en de mensen van de beheersstichting zorgen ervoor dat iedereen er zoveel mogelijk gebruik van kan maken. Deze drie zondagen is de watertoren geopend tussen 13.00 en 17.00 uur. Wil men naar boven, dan zijn de kosten voor de kinderen 1 euro en voor volwassenen 2 euro.

Met het oog op de corona preventie gelden de volgende regels: Bezoekers laten hun contactgegevens achter (op een lijst), nemen de 1,5 meter afstand in achting, er gaan maximaal 8 volwassenen naar boven, er wordt dus afgewisseld indien nodig. Kinderen kunnen gewoon mee naar boven. Er wordt sterk geadviseerd om  binnen een mondkapje te dragen (indien men deze niet bij zicht heeft, zijn er beschikbaar bij de balie).

Foto: www.kicksfotos.nl