vogels in de natuur: halsbandparkiet

Vogels in de natuur: Halsbandparkiet

Aalsmeer – De Halsband parkiet is in deze regio inmiddels al decennia lang een bekende verschijning. Het bekende ‘Kyik-kyik-kyik’ tijdens de vlucht is van veraf reeds te horen. Ook doordat hij vaak met meerdere vogels bij elkaar aan het foerageren is, is deze roep hun communicatie om elkaar naar goede voedselplaatsen te wijzen en te roepen. Van oorsprong is het een Afrikaans/Aziatische parkiet. Leeft in zijn natuurlijke habitat vooral in de bergen, tot circa 2000 meter hoogte. 

Hoe komt deze exoot vooral hier in het westen terecht? Zoals veel papegaaiachtigen is de Halsbandparkiet erg geliefd bij kromsnavel kwekers in hun volières. Waarschijnlijk door een overschot aan vogels, is er in de jaren zestig rond Brussel en grote groep van circa vijftig vogels los gelaten. Hieruit is er een kolonie ontstaan, die ook naar Nederland is uit geweken. Vooral in het westen, tussen Den Haag en Amsterdam, doet deze parkiet het erg goed in de stedelijke parken en tuinen. 

Het voedsel is zeer divers en bestaat uit veelal knoppen van diverse bloemen of blad in boomsoorten, zaden en halfrijpe vruchten. Maar ook wat er maar voor handen is. Op veel voedertafels komt hij ook om de pinda’s en zonnepitten. Het broeden vindt plaats in holtes van bomen, al dan niet vermolmd. Ook aanwezige nestkasten en nestholtes van bijvoorbeeld uilen of spechten worden hiervoor gebruikt. Heeft zich eenmaal een paartje gevormd, dan blijven ze meestal elkaar hun leven lang trouw. Over het algemeen richten ze weinig schade aan. Dit ook doordat het echte vliegers zijn en een uitgestrekt voedsel gebied afgaan om zich vol te eten. De Vogel lijkt vrij fors, zo’n 40 tot 42 centimeter, maar dit komt vooral door de lange staart. Qua lichaamsgrootte komt hij overeen met de Merel. 

Man en pop (vrouw) zijn te onderscheiden door de zwarte band om de hals bij de man. Deze begint met een zwarte keelvlek vanaf de onderkant van de snavel, uitlopend in een streep over de hals, naar oranje/ paars in de nek. De jongen lijken tot ze geslachtsrijp worden op de pop, dus zonder halsband. Deze tijd van het jaar zijn ze weer flink luidruchtig, doordat de koppels weer opnieuw worden gevormd en broed territoria wordt afgeschermd.