valentijn meer rozen verkocht dan vorig jaar

Valentijn: Meer rozen verkocht dan in 2018

Aalsmeer – In de Valentijnsperiode zijn op de veiling 165 miljoen rozen verkocht. Dat is ruim 4 procent meer dan in 2018. De gemiddelde prijs voor rozen lag in de tien veildagen voor Valentijn 10 procent lager dan vorig jaar.

De Valentijnspiek bij Royal FloraHolland kwam dit jaar later op gang dan in voorgaande jaren. De laatste vijf dagen voor Valentijn hebben nog gezorgd voor een flinke eindsprint.

Rode rozen maken een derde van de totale rozen-verkoop uit. De aanvoer van rode rozen nam met bijna 9 procent toe ten opzichte van vorig jaar, terwijl de gemiddelde prijs daalde met 6,5 procent. Andere belangrijke kleuren waren roze rozen met 7 procent meer verkocht en witte rozen met 5 procent minder verkocht dan vorig jaar.

Rozen met langere steellengtes werden meer verkocht. Van de lengte 60 cm werden 7 procent meer stelen verkocht en van de lengte 70 cm werd zelfs 17 procent meer verkocht. Het aantal verkochte stelen van de belangrijkste lengte 50 cm bleef ongewijzigd. Van rozen met de steellengte van 40 cm werden er 4 procent minder stelen verkocht dan een jaar geleden.