Spel democracity voor groepen 8 in raadzaal

Spel democracity voor groepen 8 in raadzaal

Aalsmeer – De gemeenteraad heeft het initiatief genomen om leerlingen van groep 8 van de basisscholen in Aalsmeer en Kudelstaart uit te nodigen om deel te nemen aan het spel Democracity.

Een educatief spel waarin de jongens en meiden samen een stad bouwen met ondersteuning van een aantal raadsleden. Door politieke partijen op te richten en vervolgens keuzes te maken over de inrichting van de stad ervaren leerlingen hoe een gemeenteraad(volksvertegenwoordiging) werkt.

Hiervoor is een aantal dagdelen in de maand maart gereserveerd in de raadzaal. Aansluitend kunnen de kinderen nog vragen stellen aan de raadsleden en leden van het college van burgemeester en wethouders.

Groen of gebouwen

De leerlingen nemen per groepje plaats in de raadzaal waar ze goed kunnen overleggen. Per groepje richten zij een politieke partij en een partijprogramma op. Daarna gaan zij zittend op de echte raadszetels als volksvertegenwoordigers van een fictieve stad, democratisch beslissen welke gebouwen er in de stad gebouwd gaan worden. Zijn dat bedrijven? Of juist veel groen? Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen gaan worden. Hiervoor gaan leerlingen met elkaar in debat en stemmen ze over het plaatsen van gebouwen. Langzaamaan krijgt de stad, die als plattegrond midden in de kring ligt, vorm.

Het doel van het spelen van dit spel:

  • Leerlingen leren om hun mening te vormen en te geven.
  • Leerlingen ervaren dat overleg, argumentatie, een meerderheid vormen en overeenstemming nodig zijn in een democratie.

Interesse?

Indien u als docent of groepsbegeleider geïnteresseerd bent in een soortgelijk bezoek aan de raadzaal met uw klas of groep kunt u contact opnemen met de Griffie per mail griffie@aalsmeer.nl of telefonisch via 0297-387585.