Passiekunst rond Pasen in De Oude Veiling

Aalsmeer – Op initiatief van Aalsmeer over Hoop zijn de komende Passieweek Aalsmeerse kunstenaars, leerlingen van vijf basisscholen en Aalsmeerse dichters betrokken bij het uitbeelden van de Lijdensweg van Jezus. Dit keer niet alleen leden van de Dorpskerk, Oosterkerk, Lijnbaankerk, CAMA, LEG, Alphakerk, maar ook buitenkerkelijken.

Coördinator Bernard Sparnaaij: “Wij willen op deze wijze nog meer benadrukken dat Aalsmeer over Hoop er is voor alle Aalsmeerders. Wij zijn ook heel benieuwd hoe buitenkerkelijken de kruisweg van Jezus gaan uitbeelden.” Het volledige team, bestaande uit Marjo van Leeuwen, Ellen Vollmuller, Astrid Piké, Arjen Vos, Ad Kamsteeg en Bernard Sparnaaij, heeft een aantal beeldhouwers, schilders, dichters en een bloemenarrangeur aangedragen, evenals de aan de kruisweg gerelateerde tekst die door de kunstenaars wordt verbeeld.

Deelnemers

Deelnemende kunstenaars zijn: Annefie van Itterzon, zij begeleidt een aantal werkschuit leerlingen. Femke Kempkes, Sander Jongkind, Marloes Jooren, Engelien van der Weijden, Jan Millenaar, Monic Persoon en Reint Baarda en Carry Bijlo. Vooraf kregen de kunstenaars de gelegenheid om de beschikbare ruimte in De Oude Veiling te gaan bekijken. Bloemenarrangeur Marloes Jooren was direct gelukkig met haar plek.”‘Ik werk zo graag met mooi licht.” Ook de ruimte voor de gedichtenwand viel in de smaak, evenals de plek waar de film – gemaakt door de leerlingen – wordt getoond. De twee zalen worden zo ingericht dat er een overzichtelijk en verhalend beeld ontstaat.

Jan Millenaar

Een creatief persoon dat is Jan Millenaar! Als hovenier werkt hij voor de gemeente Aalsmeer. Hij had meteen een idee. “Ik probeer de emotie aan de hand van de bijbeltekst in mijn werk te leggen.” In de twee panelen van 120 bij 60 centimeter en 60 bij 60 centimeter wordt het gedetailleerde met het landschappelijke – wat losser van toets – met elkaar verbonden. “Ik heb gekozen voor gemengde technieken; olieverf en bordkrijt, waardoor ik het tijdelijke (bordkrijt) en het houdbare (olieverf) weergeef.” Jan levert ook een bijdrage aan de gedichten wand.

Zaterdag 13 april wordt de tentoonstelling ‘Passiekunst rond Pasen’ – die twee jaar geleden duizend bezoekers trok – ingericht en is tot en met tweede Paasdag te bezichtigen van 15.00 tot 21.00  uur in De Oude Veiling in de Marktstraat. De toegang is voor jong en oud gratis. Voor degenen die moeite hebben met trap lopen. Er is een lift!

Janna van Zon

Foto: Jan Millenaar bij één van zijn kunstwerken.