Nieuwe boom voor Doopsgezinde kerk

Nieuwe beuk voor Doopsgezinde kerk

Aalsmeer – Een nieuwe boom is afgelopen woensdag 27 februari in de vroege ochtend geplant voor de Doopsgezinde kerk in de Zijdstraat. Geen klein exemplaar, maar een boom al op leeftijd en reeds van een behoorlijk formaat.

Qua grootte natuurlijk (nog) niet te vergelijken met de oude beukenboom die in oktober 2017 ‘ontmanteld’ moest worden. De boom was al geruime tijd ziek. Er had zich sinds vijftien jaar een zwam ontwikkelt in de boomstam en deze zorgde ervoor dat de stam steeds holler werd. De kroon van de beuk zag er tot op de laatste dag goed uit, maar omdat de boom steeds holler werd, als het ware door zijn hoeven zakte, moest het besluit genomen worden om de takken af te zagen en de stam te verwijderen. De veiligheid kon niet meer gegarandeerd worden.

De beuk stond op de monumentale bomenlijst van de gemeente. Het ‘oudje’ werd geplant voor de toenmalige kerk in 1865. De boom bleef staan toen de huidige kerk in 1928 gebouwd werd. Na 152 jaar toch geveld. 

En nu is er dus een nieuwe boom, weer een beuk. Dinsdag zijn alle voorbereidingswerkzaamheden verricht en woensdag werd de beuk gebracht en in de grond voor de kerk gezet. De Doopsgezinde Gemeente laat weten trots te zijn op deze nieuwe, groene aanwinst.