Monumenten: Het Stationsgebouw

Aalsmeer – Een rijksmonument is het stationsgebouw aan de Stommeerweg. Een statig pand, dat gelukkig op tijd gerestaureerd is. Na de sluiting en opheffing van de spoorlijn heeft het vele jaren leeg gestaan en leek dit ontwerp van architect J.G. Wattjes te verdwijnen uit Aalsmeer. Het stationsgebouw vormt nu het voorpaneel van de achterliggende wijk, die gebouwd is op waar ooit de treinrails lagen. De straatnamen (Baanvak en Wissel) herinneren aan dit verleden.

Kopstation

Station Aalsmeer is een voormalig kopstation aan de Haarlemmermeerspoorlijnen: Aalsmeer – Amsterdam Willemspark, Aalsmeer – Haarlem en Aalsmeer – Nieuwersluis-Loenen, die werden aangelegd door de Hollandsche Electrische-Spoorweg-Maatschappij (HESM).

Het stationsgebouw van architect J.G. Wattjes wijkt sterk af van de andere stations van de Haarlemmermeerspoorlijnen. Het heeft een symmetrische gevel en bestaat uit een hoog middendeel en twee lage vleugels. Het station werd voor reizigersvervoer geopend op 2 augustus 1912 en gesloten op 3 september 1950. Het restant van de spoorlijn richting Hoofddorp werd toen opgebroken, de lijnen richting Oosteinde (Aalsmeer Oost) en Uithoorn bleven in gebruik voor goederenvervoer (voornamelijk kolen) tot 28 mei 1972. Daarna werden alle sporen in Aalsmeer opgebroken.

Nieuwe bestemming

Na de restauratie kreeg het stationsgebouw een geheel nieuwe bestemming. Tegenwoordig zijn hierin een makelaarskantoor en een uitzendbureau gevestigd. Op de bovenverdieping zijn  woningen gerealiseerd. Aan de straatzijde staat op een kort stukje spoor een locomotor (nummer 352), voorheen in gebruik bij de NS, opgesteld als blikvanger.

Het gebouw, met het toiletgebouw, is sinds 2012 een rijksmonument en bevindt zich aan de Stommeerweg 1.