Monumenten: De watertoren

Aalsmeer – Het rijksmonument in de gemeente waar Aalsmeerders het meest trots op zijn is toch wel de watertoren aan de oever van de Westeinderplassen. De toren van Sangster is voor velen een baken bij terugkomst in het dorp, vanaf het land en het water en vanuit de lucht.

Ir. Hendrik Sangster

In 1926 werd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland gestart met de bouw van de watertoren en de afronding was in 1928. De watertoren is 50 meter hoog en is ontworpen door ir. Hendrik Sangster, die in totaal twintig watertorens in Nederland ontwierp. De watertoren van Aalsmeer is gebouwd in Art Deco-stijl en is sinds 1988 een rijksmonument.

In 1994 werd de toren, die onderdeel was van de drinkwatervoorziening voor de gemeenten Aalsmeer, Haarlemmermeer en Uithoorn, buiten gebruik gesteld en sindsdien zijn voor de invulling diverse plannen geweest, waaronder de herinrichting tot hotel. De gemeente is sinds 1997 de eigenaar van de watertoren. Voor de openstelling voor activiteiten voor scholen, voor de kunstroute, beklimming van de toren en trouwerijen is de Stichting Beheer Watertoren Aalsmeer opgericht.

Slechtvalken in de top

De watertoren heeft sinds 2010 jaarlijks heel bijzondere bewoners. Bovenin de toren is een nestkast voor slechtvalken geplaats in 2005 en deze werd vijf jaar later ontdekt door een stel slechtvalken. Youngster en Sidonia zijn ze genoemd door de leden van de werkgroep Slechtvalken Aalsmeer.

Vier eieren

Ook dit jaar hebben ze hun ‘woning’ weer betrokken en de familie gaat uitbreiden. Op 12 maart is het eerste ei gelegd door Sidonia en afgelopen 19 mei is hier het vierde ei aan toegevoegd. Babynieuws volgt waarschijnlijk spoedig. Wie langs de Watertoren loopt heeft misschien de mazzel de slechtvalken te zien zitten op de trans of te zien vliegen boven de Westeinderplassen. Een tip: Neem een verrekijker mee tijdens een wandeling langs de Poel. Wie weet…

Openstelling

Als de jongen over enkele maanden uitvliegen met hun ouders, wordt inwoners en belangstellenden weer de mogelijkheid gegeven om de trappen te beklimmen om vanaf de top over Aalsmeer en verre omgeving uit te kunnen kijken.