Monumenten: De Stommeermolen

Aalsmeer – Een prachtig rijksmonument in de gemeente is ook de Stommeermolen aan de Molenvliet (Geijlwijckerweg). De eerste poldermolen werd gebouwd in 1742 of 1752 voor het droogmalen van de gecombineerde Stommeer-, Hornmeer- en Oosteinderpoel-polder.

De eerste, want de huidige molen is een vervanger. Op 4 december 1919 werd de molen namelijk getroffen door de bliksem. Door de molenaar is wanhopig geprobeerd verder onheil te voorkomen, maar het mocht niet baten. De molen brandde in z’n geheel af. Ter vervanging werd molen nr. 1 van de Vriesekoopse polder in Leimuiden aangekocht.

In 1929 is in de molen een elektromotor geplaatst die met behulp van een pomp de bemaling op zich nam. In 1967 is naast de molen een gemaal gebouwd voor extra bemaling in de Hornmeer- en Stommeerpolder.

In 1987 is de Stommeermolen in eigendom gegeven aan de Rijnlandse Molenstichting, die de molen vanaf 1989 in fases weer maalvaardig restaureerde. Een aanrader om eens langs de molen te gaan wandelen of fietsen. Een prachtige locatie aan het Molenvliet met in nabijheid het Seringenpark. De binnenkant bezichtigen kan eens per jaar tijdens de nationale molendag in september.