Monumenten: De Nieuwe Meer

Aalsmeer – De Stommeerweg kent een scala aan mooie plekjes en monumenten. Tegenover de kolenhaven van de spoorweg is in 1917 een jachthaven aangelegd en een clubhuis gebouwd voor de in 1912 in Amsterdam opgerichte roei- en zeilvereniging Nieuwe Meer. Enkele leden ontdekten al snel dat de Westeinderplassen meer mogelijkheden bood dan het Nieuwe Meer.

Nieuw clubgebouw

Het clubhuis was al snel te klein en werd daarom in 1926 vervangen door het clubgebouw dat nu nog steeds in gebruik is. Het karakteristieke gebouw is ontworpen door architect Dick Greiner (1891-1964) en geniet sinds de jaren tachtig een beschermde status als gemeentelijk monument.

Pontje en jazzmuziek

Watersport Vereniging Nieuwe Meer is voor ‘landrotten’ alleen bereikbaar via het pontje dat met de hand bediend moet worden. Deze zondag de oversteek maken, is een aanrader. Jazzpianist Pieter van Santen verzorgt op 3 maart een optreden. Van Santen speelde al eerder op de Nieuwe Meer en maakte grote indruk met zijn swingende en virtuoze speelstijl. Hij wordt begeleid door zijn vrienden Wilco de Witte op drums en Hans Voogt op contrabas. Jazz op de Nieuwe Meer begint om 16.00 uur. Toegang: Uw/jouw gift.