Monumenten: De Karmelkerk

Aalsmeer – Op de Stommeerweg wemelt het op een klein plekje van de monumenten. Het oude Stationsgebouw is zelfs een rijksmonument. Het naastgelegen Boomkwekerskerkhof, de Karmelkerk en het Klooster prijken ‘slechts’ op de lijst met gemeentelijke monumenten, maar ze zijn mooi en het bekijken waard.

De Karmelkerk is ontworpen door J.P.L. Hendriks uit Rotterdam en gebouwd in 1930. Het Klooster is tien jaar ouder en is een ontwerp van architect P.J.s. Pieters uit Watergraafsmeer. De twee passen wel goed bij elkaar, met ronde bogen bij de entree en dezelfde steensoort.

De Karmelkerk van binnen bezichtigen is een aanrader. Het orgel is gebouwd door de Gebroeders Pels uit Alkmaar en ingewijd in 1949. De kruiswegstaties op de muur zijn van de kunstschilder J. van Geffen en gemaakt in 1955. De meeste beelden zijn van hout en komen uit Oberammergau, beroemd om het Beiers houtsnijwerk. Het marmeren beeld, de H. Theresia, is gemaakt in Lisieux en heeft een plaatsje gekregen in een aparte kapel.

In 1965 is het altaar naar voren geplaatst als gevolg van het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965). Het schilderij van Titus Brandma werd vervaardigd door mevrouw Snoek-Ruiterman in 2005.

Het Klooster naast de kerk was verkocht aan de zusters Benedictanessen uit Italië, maar vorig jaar zijn de zusters vertrokken en sindsdien staat het klooster leeg. Het Klooster is tot november 2012 bewoond geweest door Karmelieten.

De Karmelkerk is aan de buitenzijde voorzien van een prachtig, kleurrijk kunstwerk. Dit glasapplique werd naar het ontwerp van L. de Rooy vervaardigd in Tetterode. De kunstenaar heeft het Karmelwapen op artistieke wijze samengesteld met rozen die de Aalsmeerse bloemencultuur symboliseren. De drie sterren verwijzen naar de drie geloften die de broeders en zusters afleggen. Het blauw is overvloedig aanwezig. In de Karmelitaanse traditie verwijst de kleur blauw naar Maria. Hier in Aalsmeer ook naar het overvloedige water. Aalsmeer bestaat tot slot voor éénderde deel uit water.

Het glasornament is in 1985 geschonken ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het ernaast gelegen oorspronkelijke Karmel-klooster. Op 18 mei 2013 werd dit kunstwerk in een kleinere versie aangebracht op de muur van de Karmelkerk.

Het is mooi weer vandaag, misschien eens lekker gaan wandelen langs de Stommeerweg en monumenten ‘ontdekken’.