Monumenten: Boerderij ‘Dahlia Maarse’

Aalsmeer – Een rijksmonument is boerderij ‘Dahlia Maarse’ aan de Uiterweg 32, behorende bij de Historische Tuin. De boerderij is gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw en is na vele jaren als woning dienst gedaan te hebben, nu ingericht als Historisch Centrum. Er worden wisselende thematentoonstellingen in gehouden.

Rijke geschiedenis

De Historische Tuin voert de bezoekers terug in de tijd en brengt op 13.000 vierkante meter de rijke Aalsmeerse bloemen- en planten-geschiedenis in beeld vanaf circa 1700 tot 1940. De buitenbeplanting bestaat zoal uit coniferen, dahlia’s, fruitbomen, heesters, rozen, seringen en vormbomen als buxus en taxus.

Opstallen

De Historische Tuin beschikt over een groot aantal opstallen aan de hand waarvan een indruk gegeven wordt van de werkwijze die Aalsmeerse kwekers vroeger hanteerden. Er zijn snijbloemen- en potplantenkassen, een cokeshok, een draaibrug (de plank), een heling met pramen en bokken en een botenhuis, een schuilhut, een bijenstal en een veilinggebouw waar regelmatig veilingen plaatsvinden.

Verkoopdag op 30 maart

Het nieuwe seizoen start dit jaar op 6 april, maar noteer alvast zaterdag 30 maart in de agenda. Deze dag vindt de legendarische verkoopdag plaats en kunnen allerlei bomen en struiken aangeschaft worden. De verkoopdag start om 9.00 en duurt tot 16.00 uur.

Monumenten op Uiterweg

De boerderij van de Historische Tuin is overigens niet het enige monument op de Uiterweg. De ‘buurt’, zoals deze weg door inwoners wordt genoemd, wordt opgesierd door diverse monumenten. Op nummer 207 een voormalige kwekerswoning met een grote en een kleine schuur uit 1926 naar ontwerp van architect J.F. Berghoef. Op nummer 183 een houten boerderij onder een zadeldak uit het begin van de 19e eeuw. Ook boerderijen uit de eerste helft van de 19e eeuw op nummers 228, 174, 106 en 34 en woonhuizen uit de vroeg 19e eeuw op nummers 25 en 15.