Marjanne gaat helpen in vluchtelingenkamp

Aalsmeer – De kinderen van de Oosteinder-school reageerden heel enthousiast toen juf Marjanne Roodenburg kwam vertellen dat zij eind april naar Lesbos vertrekt om een week te helpen in het vluchtelingenkamp Kara Tepe. Samen met een team vrijwilligers zal haar hoofdtaak daar bestaan uit het rondbrengen van het ontbijt voor duizend bewoners, volwassenen en kinderen. Zij maakt de zelf betaalde reis samen met twee andere Aalsmeerse inwoonsters: Mieke de Beer en Ellen van den Akker.

Because We Carry

Het  initiatief gaat uit van de Nederlandse Stichting Because We Carry. Nu is gaan één ding, maar vooraf moet er wel flink geld worden ingezameld. Het is de bedoeling dat er 1.000 euro per persoon bijeen wordt gebracht. Gelukkig heeft Marjanne een betrokken familie-, vrienden- en kennissenkring om zich heen die gul hebben gegeven. De leerlingen van de Oosteinderschool – waar Marjanne werkt als kindercoach – hebben statiegeld bonnetjes ingezameld. Daaraan vooraf heeft zij in alle klassen verteld wat zij ging doen op Lesbos. Moet je je voorstellen dat van die duizend euro duizend mensen een ontbijt kunnen krijgen. De rekensom is snel gemaakt: één euro per bewoner!

Hoop en vertrouwen

‘Een glimlach, respect en hoop brengen’, dat is de slogan van Because We Carry. Natuurlijk is er heel veel narigheid, maar de Stichting wil met alle geboden hulp en activiteiten de bewoners van de vluchtelingencampus ook vertrouwen voor de toekomst geven en een glimlach bieden. Wekelijks vertrekt een team bestaande uit zeven mensen voor één week naar Lesbos. Dit keer hopen zij ook nog een broodnodig voertuig mee te kunnen nemen: Een milieuvriendelijke elektrische bakfiets! Het zou het verplaatsen van de materialen aanmerkelijk verlichten; de af te leggen afstanden tussen basiskamp Kara Tepe en het grotere kamp Moria zijn best pittig over de steile bergen.

Wat doen vrijwilligers daar goed werk voor de meest kwetsbare mensen. Jonge alleenstaande vrouwen zitten vanwege hun eigen veiligheid, afgescheiden van de andere bewoners in een soort kooi, weliswaar is deze ruim maar toch. Zij krijgen yoga lessen en de gelegenheid om eens hun haar te wassen, je even schoon en mooi voelen, wie wil dat nu niet? Voor de alleenstaande jonge mannen is er een ‘Barbershop’, gewoon een een keer geschoren worden en het haar laten wassen.

Kledingbeurs Doopsgezinde Kerk

Het extra geld dat nodig is voor de elektrische bakfiets hoopt Marjanne te kunnen ontvangen uit de opbrengst van de kledingbeurs, die wordt georganiseerd door de Doopsgezinde Kerk. Zo kunnen alle Aalsmeerders hun geldelijke steentje bijdragen door heel eenvoudig eens even in de kledingkast te kijken of daar niet iets bij hangt waar andere mensen weer plezier aan kunnen beleven. Loop wel even na of de kleding heel en schoon is. Dat is wel zo aardig voor alle vrijwilligers van de Doopsgezinde Gemeente die deze kleding moeten sorteren.

De inzameling data zijn: Zondag 24 maart (voor de kerkdienst), woensdag 27 maart van 14.00 tot 21.00 uur, donderdag 28 maart van 9.30 tot 21.00 uur en vrijdag 29 maart van 9.30 tot 15.00 uur. De kledingbeurs is zaterdag 30 maart van 10.30 tot 15.00 uur in de De Doopsgezinde Kerk, Zijdstraat 55 in het centrum.

Ervaring delen

De kinderen van de Oosteinder hadden al meerdere vragen die juf Marjanne gaat beantwoorden na de meivakantie. Of zij haar ervaring ook wil delen met de lezers van de Nieuwe Meerbode? “Natuurlijk”, is het antwoord.

Voor meer informatie zie de website van www.becausewecarry.org

Janna van Zon