Lezing door Peter de Raaf in het Crash Museum

Aalsmeerderbrug – Op zaterdag 30 maart verzorgt Peter de Raaf een lezing over de geallieerde vliegvelden in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de geallieerden in Engeland ruim 700 vliegvelden in gebruik. Deze vliegvelden waren zo gepositioneerd dat ongeacht de aanvliegroute er altijd wel een baan was waarop men kon landen.

De vliegvelden lagen in een driehoek van ruim 15 kilometer uit elkaar en hadden meestal een banenstelsel van drie start- of landingsbanen. Tijdens de oorlogsjaren bleek al gauw dat er steeds meer vliegvelden nodig waren. Dit resulteerde in 1942 tot de oplevering van 125 nieuwe vliegvelden. Voor het juiste begrip: Er werd iedere drie dagen één vliegveld opgeleverd! Vandaag de dag is er nog veel te zien van die vliegvelden.

De lezing van Peter de Raaf begint zaterdag 30 maart om 13.00 uur en gaat over ’toen en nu’ met ook door Peter zelfgemaakte beelden. Het is een fascinerend verhaal over vliegvelden, gebouwen en mensen. Wat Peter ook laat zien is dat het vandaag de dag nog mogelijkheid is om het Engelse landschap met andere ogen te bekijken. De oude vliegvelden zijn vaak nog herkenbaar.

Het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd in het fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 te Aalsmeerderbrug en is op zaterdag en iedere tweede zondag van de maand geopend van 10.30 tot 16.30 uur. Met ingang van mei gaat het museum iedere zondagmiddag open van 12.00 tot 16.30 uur.