Gido Oude Kotte (38) nieuwe burgemeester van Aalsmeer!

Aalsmeer – Dinsdagavond 5 februari heeft de voorzitter van de selectie-commissie, René Martijn, de kandidaat openbaar gemaakt voor de nieuwe burgemeester van Aalsmeer. Gido Oude Kotte (38 jaar) uit Heerhugowaard is voorgedragen en goed bevonden door een meerderheid of door alle politieke fracties. Voor aanvang van de openbare bijeenkomst voor belangstellenden waren namelijk alle raadsleden in een besloten vergadering op de hoogte gebracht en alles wat hier gezegd is, blijft geheim. “Geheim voor de eeuwigheid”, aldus Ronald Fransen. “En volgens de wet is deze eeuwigheid 75 jaar.” Gezien de vrolijke gezichten en goedkeurende blikken wacht Gido Oude Kotte een warm welkom in Aalsmeer.

Wethouder en loco-burgemeester

Mr. G.E. (Gido) Oude Kotte is sinds 2013 CDA-wethouder in de gemeente Heerhugowaard. Daarvoor was hij drie jaar raadslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van deze stad. Na zijn studie bestuurskunde in Leeuwarden en rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen was Gido Oude Kotte tien jaar jurist en partner bij een adviesbureau gespecialiseerd in omgevingsrecht en bestuursschades. Van 2010 tot en met 2013 was hij senior docent staats- en bestuursrecht bij de Thorbecke Academie en financieel directeur in het bedrijf van zijn familie.

“Geen woorden maar daden”

Gido Oude Kotte is gehuwd en net vader geworden. “Ik ben in een hechte familie opgegroeid, waarbij mijn ouders ons de christelijke waarden en normen goed in de oren hebben geknoopt. Mijn vader zei altijd: De ideale politicus bestaat niet, maar van een ieder die het probeert te zijn verwacht ik dat hij altijd de verbinding zoekt. En niet zorgt voor verdeeldheid. Dat hij integer is en dat ik hem op zijn woord kan vertrouwen. Dit is voor mij het CDA en zo wil ik in het leven staan: Geen woorden maar daden”, aldus Gido Oude Kotte op de site van CDA Heerhugowaard. Gido Oude Kotte is hier overigens niet alleen wethouder, maar ook eerste loco-burgemeester en is onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles sociale zaken en werkgelegenheid, financiën en bedrijfsvoering. Hij is geboren in Apeldoorn en woont sinds 2009 in Heerhugowaard.

Betrokken en daadkrachtig

“De vertrouwenscommissie heeft de afgelopen maanden de raadsvoordracht voorbereid op basis van de profielschets die de gemeenteraad op 15 oktober 2018 heeft vastgesteld”, aldus voorzitter René Martijn. “De gemeenteraad herkent in Gido Oude Kotte de betrokken, toegankelijke en daadkrachtige burgemeester die communicatief sterk is en zich bewust is van de omgeving in al haar diversiteit.”

Voordracht naar minister

De gemeenteraad gaat nu de voordracht aanbieden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming is definitief na ondertekening van het Koninklijk Besluit. De installatie van de nieuwe burgemeester vindt plaats op 16 april 2019. Gido Oude Kotte volgt Jeroen Nobel op, die waarnemend burgemeester is sinds mei 2015.