Gelaatsscanners bij publieksbalies

Aalsmeer – Diverse publieksbalies in het gemeentehuis worden vanaf maandag 4 maart uitgerust met gelaatsscanners. Wie een reisdocument, rijbewijs of bijvoorbeeld een geboorteakte aanvraagt, kan gevraagd worden in de camera te kijken voor een scan van het gezicht. Hiermee wil de gemeente misbruik van persoonsgegevens, ook wel identiteitsfraude, tegengaan. Misbruik van persoonsgegevens kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor inwoners en overheidsinstellingen.

Eenvoudiger en sneller

De gelaatscanner maakt identificatie eenvoudiger en sneller. De scanner vergelijkt de nieuwe foto met de foto’s op de identiteitsdocumenten. Hierdoor weet de gemeente honderd procent zeker dat persoon en identiteitsdocument bij elkaar horen.

Op dit moment wordt de identiteit vastgesteld door het controleren van het paspoort en de echtheid van het reisdocumenten en geboorteaktes. Hierbij wordt een documentenscanner gebruikt en worden online hulpmiddelen ingezet, zoals een programma waarin te zien is hoe paspoorten en geboorteaktes uit andere landen er uit zien. 

Privacy is verzekerd

De gegevens die de gemeente uit de documenten haalt, worden niet bewaard, tenzij er vermoeden is van fraude. Ook deelt de gemeente deze gegevens niet  met andere organisaties. De privacy van inwoners is verzekerd. Alleen in geval van fraude, wordt het dossier als bewijs gebruikt door de gemeente. Meer informatie: www.aalsmeer.nl.