Eigentijdse 3d kunst in het Oude Raadhuis

Aalsmeer – De beeldende kunstcommissie van KCA weet het hele seizoen al te verrassen met eigentijdse uitdagende exposities. Deze keer is dat met werk van de kunstenaars Eric van Straaten en Birgit Laken. De een maakt sculpturen, de ander sieraden en wat ze verbindt is dat ze dat alle twee doen met de eigentijdse techniek van het 3d printen. De tentoonstelling kwam mede tot stand door samenwerking met Peter Cocu, die gespecialiseerd in deze techniek. 

Peter Cocu is samen met Birgit Laken op 14 februari in de uitzending van Radio Aalsmeer in That’s live om 21.00 uur. Op zondag 17 februari zijn de drie deelnemers aan de expositie vanaf 15.00 uur live aan de tand te voelen in het Oude Raadhuis waar zij over hun werk komen vertellen.

De enige in Nederland

Eric van Straaten zegt op dit moment de enige te zijn in Nederland die in staat is om 3d sculpturen te printen in fullcolour. De beelden die hij maakt gaan over het archetype van een meisje. “Misschien staat ze symbool voor de mens die alles in het leven nog moet meemaken. Zij ontleent haar persoonlijke eigenschappen aan haar lichaamshouding, haar kleren en de entourage die Eric haar meegeeft: een uil of een lepelaar als een trouw – of juist gevaarlijk – huisdier. Zij krijgt een hertengewei. Of zij wordt een ballerina – symbool van vrijheid – met een kooi als hoepelrok waarbinnen de onvrijheid gevangen zit“, aldus Pierre Tuning tijdens de opening van de expositie in het Oude Raadhuis. Het werk van Van Straaten past zo in science fiction verhalen en sprookjes. De sfeer van de beelden is surrealistisch en hyperrealistisch. Van Straaten stelt dat zo’n effect uitsluitend met 3d printen mogelijk is.

Krachtige heldere lijnen

In de sieraden van Birgit Laken gaan fantasie en techniek hand in hand. Laken is opgeleid aan de Rijksacademie en de Rietveld academie. Laken begon als tekenaar, werd sieradenmaker en is ook actief als fotograaf. Laken werkt met een innovatief 3d ontwerpprogramma dat ontwikkeld is op de Edinburg University. “Het is een gemakkelijk te leren programma waarbij je voelt wat je doet door het gebruik van een speciale muis. Het vormen van een bol, vierkant, kegel of cilinder gaat heel intuïtief. Je kan het als het ware beeldhouwen in een 3d-omgeving.” Laken houdt van krachtige heldere lijnen in de vorm waarmee ze haar idee tot uiting breng. In haar sieraden zit altijd een zekere esthetiek, maar ook speelsheid en humor. Een deel van de expositie geeft ook inzicht in de techniek van het printen. Zo heeft de derde exposant, de Aalsmeerse beeldhouwer Miep Maarse, een paar van haar bronsjes laten scannen en printen via Peter Cocu. Er is goed te zien hoe dat werkt. De expositie is nog te zien tot en met 10 maart, elke  donderdag tot en met zondag tussen 14.00 en 17.00 uur in het Oude Raadhuis in de Dorpsstraat 9.