‘Een sportief carnaval’ in Poelgilderdam

Kudelstaart – Van 1 tot en met 6 maart is het weer carnaval in Kudelstaart. Dit jaar dompelt Poelgilderdam zich in de feestvreugde onder het thema ‘Een sportief carnaval’. Voor de tweede maal gaat Prins Marco den Eerste de geordende chaos leiden, en samen met zijn Raad van Elf heeft hij de nodige voorbereidingen getroffen voor een carnavalsweek voor jong en oud.

Loting en optocht 
Net als vorig jaar gaat de carnavalsweek van start met de loting voor de optocht. Op donderdag 28 februari 20:11 uur moet minstens 1 afgevaardigde van elke deelnemende kar aanwezig zijn in het dorpshuis om via een loting de volgorde van de stoet te bepalen. Niemand aanwezig betekent niet meerijden! De grote optocht gaat zondag 2 maart om 12:01 van start bij het dorpshuis. Opgeven voor deelname aan de optocht is helaas niet meer mogelijk, maar langs de weg kijken en daarna mee feesten in de dorpstaveerne is natuurlijk ook heel gezellig. De toegang is gratis en het feest duurt tot 18:41. De optocht gaat dit jaar wederom via de Rietlanden, naar de Kamerlingh Onnesweg. Vanaf daar gaat de optocht via de Leeghwaterstraat en de Edisonstraat naar het Robend. Vanaf hier gaat men via de Graaf Willemlaan en de Gravin Aleidstraat rechtsaf de Kudelstaartseweg op terug naar het Dorpshuis.

Kinderactiviteiten 
Voor de kinderen is er ook genoeg te beleven. Op vrijdag 1 maart vanaf 19:01 uur kunnen de voetjes van de vloer tijdens het jeugdcarnaval. Toegang is €1,- en natuurlijk ligt er een prijs klaar voor de mooist verklede persoon. Ook zaterdagmiddag 2 maart staat in het teken van de jeugd. Allereerst is het tijd voor de kinderoptocht. Alle jeugd kan zich verzamelen op de parkeerplaats achter De Dorpstaveerne. Vanaf daar gaat om 13:11 uur de stoet met versierde wagens en fietsen naar woonwijk De Rietlanden, waar omstreeks 13:41 uur ballonnen worden opgelaten vanaf het schoolplein. Daarna gaat de stoet verder om uiteindelijk te eindigen bij De Dorpstaveerne, waar de prijsuitreiking voor de mooiste kar plaatsvindt en het nog tot 15:41 ur feest is. Deelname en toegang is gratis, opgeven is enkel nodig indien meegedaan wordt met een gemotoriseerd voertuig.

Kaartverkoop Prinsenbal
Het Prinsenbal op zaterdagavond 2 maart belooft weer een enorm feest te worden met de meest fantastisch aangeklede bezoekers. Burgemeester Nobel en Prins Marco den Eerste zullen op deze avond de officiële overdracht van de sleutel doen, waarmee Prins Marco een week lang zijn scepter mag zwaaien over Poelgilderdam. Het Prinsenbal begint om 20:11 uur en eindigt om 01:41 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Gall & Gall Kudelstaart en kosten in de voorverkoop €15,- per stuk en aan de deur € 17,50, toegang vanaf 16 jaar.

Afterparty
Maandag 4 maart gaat de Raad van Elf gewapend met fruitmandjes op bezoek bij de ouderen en zieken in Kudelstaart. ’s Avonds is het opnieuw feest in De Dorpstaveerne. Om 20:11 uur opent Prins Marco den Eerste de Blauwe Maandag. Een soort afterparty voor de echte carnavalsvierders. Carnavalskleding is deze avond niet verplicht, maar verhoogt natuurlijk wel de feestvreugde! De toegang op deze avond is gratis. Op dinsdag 5 maart gaan De Pretpeurders allereerst op bezoek bij Mijnsheerlijckheid. Daarna wordt het carnaval in De Dorpstaveerne in stijl afgesloten met het Seniorenbal. Hiervoor wordt de jeugd van vroeger uitgenodigd in de Dorpstaveerne om er weer een gezellige middag van te maken. Aanvang is om 14:11 uur en de middag eindigt om 17:11 uur, en ook deze dag is de toegang gratis. Voor diegenen die het carnaval op een traditionele wijze willen afsluiten is er op woensdagavond 6 maart om 18.30 uur een kerkdienst in de R.K. Kerk Sint Jan Geboorte waar je het askruisje kunt halen. 
De exacte routes, uitgebreid programma en verdere informatie is te lezen op www.pretpeurders.nl.