Daniël Giacon 6e op EJK schermen

Aalsmeer – In het Italiaanse Foggia worden momenteel de Europese Jeugdkampioenschappen schermen gehouden. Daniël Giacon van SchermCentrum Amsterdam (SCA) vertegenwoordigde Nederland op 27 februari voor de vijfde keer op de Europese Jeugdkampioenschappen op het onderdeel floret.

Plaats in top 8

Hij deed drie keer mee bij de jongens tot 17 jaar en sinds vorig jaar schermt hij bij de categorie U20. Hij laat steeds zien dat hij mee kan komen op dit hoge niveau waarbij Rusland, Italië en Frankrijk domineren. Tot nu toe wist Daniël elk jaar de top 8 te behalen. Vorig jaar won hij zelfs het brons. Hij had voor dit jaar de lat dan ook hoog gelegd en wilde een vijfde top 8 plaats toevoegen aan dit rijtje, iets wat zeer uitzonderlijk is voor een Nederlandse schermer.

Zware kluif

De 18-jarige Aalsmeerder wist alle partijen in de poule te winnen en stond daarmee als vierde van de totaal 81 schermers op het tableau. De beste vier schermers hadden een vrijstelling voor de eerste ronde en Daniël speelde zijn eerste eliminatiepartij bij de beste 32 spelers. Hij had in het begin een zware kluif aan de Spanjaard Breteau en stond lange tijd achter, maar uiteindelijk wist hij met 15-12 de partij naar zich toe te trekken. Daarna volgde een partij tegen de Italiaan Di Tommaso. Daniël ging hier gelijk goed van start. Hij bouwde al snel een voorsprong op en won met 15-8.

Om een plekje op het podium te bemachtigen moest Spichiger uit Frankrijk verslagen worden. De lange Fransman bepaalde vanaf het begin het tempo van de partij en Daniël verloor met 9-15. Daarmee behaalde hij de zesde plaats op het EJK.  De vijfde top 8 plek was een feit!

Zaterdag 2 maart zal Daniël met zijn floret opnieuw de schermloper betreden, ditmaal in teamverband.

EK en WK

De Aalsmeerder doet in april mee aan de Wereldkampioenschappen tot 20 jaar en hij heeft zich als eerste en tot nu toe enige Nederlander geplaats voor het EK en WK senioren in de zomermaanden.

Om dit te bekostigen is Daniël op zoek naar sponsors, alle kosten voor de titeltoernooien moeten namelijk, net als de kosten voor de kwalificaties, door de schermer zelf betaald worden. Wilt u Daniël steunen? Ga dan naar www.danielgiacon.nl voor de sponsor-mogelijkheden.

Foto: E. Pavia (Daniël blij met 6e plaats).