Burgemeester leest voor bij kleuters Jozefschool

Aalsmeer – Als gastvoorlezer tijdens de Nationale Voorleesdagen heeft burgemeester Gido Oude Kotte het boek’ Bang mannetje’ voorgelezen bij de kleuters van de Jozefschool Aalsmeer. Dit deed hij niet alleen met een boek, maar ook met een Kamishibai erbij. Dit is een houten vertelkast (afkomstig uit Japan) met vertelplaten. Terwijl hij voorlas konden de kinderen kijken naar de vertelplaat. Hij stelde de kinderen tussendoor vragen, dit zorgde voor grote betrokkenheid. De kinderen reageerden enthousiast, het is wel erg bijzonder dat de burgemeester van Aalsmeer komt voorlezen. 

De burgemeester had zijn ketting om en dat vonden de kinderen erg interessant. Ook de leerkrachten leerden iets nieuws, de ketting kan aan de onderkant worden aangepast. Eén kant is als hij in Aalsmeer is en de andere kant wanneer hij iets voor de koning doet, dit is de kant met de leeuw. 

Kortom een erg geslaagde ochtend voor de kleuters van de Jozefschool, maar ook voor de jongste leerlingen van drie andere basisscholen in de gemeente waar de wethouders kwamen voorlezen. Bart Kabout was bij de Antoniusschool, Sven Spaargaren bij OBS Samen Een en Willem Kikkert bij OBS De Zuidooster.

Met de Nationale Voorleesdagen, dit jaar van 24 januari tot en met 3 februari, wordt het belang van het voorlezen aan kinderen benadrukt. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen, ook als ze zelf al kunnen lezen. Het helpt hun taalbegrip en woordenschat vergroten en stimuleert de mondelinge taalvaardigheid. Voorlezen door ouders versterkt de band en laat kinderen ervaren hoe leuk lezen is. Dit moedigt een positieve houding tegenover het lezen aan, wat belangrijk is al kinderen zelf gaan leren lezen.