Anita en Amina naar kwartfinale Voorleeswedstrijd

Amstelland –  Op woensdag 27 februari organiseerde de Bibliotheek Amstelland de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze leuke en spannende leeswedstrijd werd dit jaar voor de 26e keer gehouden. De deelnemende kinderen zijn afkomstig uit de groepen 7 en 8. Zij wonnen op hun basisschool al de voorleeswedstrijd en zijn dan ook allemaal in het bezit van de titel ‘Voorleeskampioen van de school’. Hiermee kwalificeerden zij zich ook voor de voorronde in de bibliotheek. Maar liefst dertien  basisscholen uit de regio Amstelland leverden kandidaten die allemaal een fragment voorlazen uit hun favoriete jeugdboek.

De voorleeskampioenen streden om een plek in één van de zes kwartfinales. Wie door ging naar die volgende ronde, bepaalde een deskundige jury bestaande uit: Jenny Fatisis (Projectleider bij de VoorleesExpress Amstelland), Annemieke van Veen (leerkracht basisschool Oosteinder Aalsmeer) en Ada Ruiter (Boekhandel Libris Venstra). 

Verstaanbaarheid, emoties en contact publiek

Er werd gelet op voorbereiding, stemgebruik, tempo, verstaanbaarheid, emoties, contact met het publiek, maar ook de keuze van het fragment. Tijdens het beraad van de jury werden de deelnemers en het publiek verrast door een spetterend dansoptreden van dansgroep No Pressure van dansschool Buenting uit Amstelveen. 

Kwartfinale in Amsterdam

Uiteindelijk koos de jury voor d volgende twee winnaars: Anita Oranghi van O.B.S. Piet Hein in Amstelveen. Zij las voor uit het boek ‘Spy girl: code rood’ van Robin Benway en Amina Bajric van O.B.S. de Westwijzer in Amstelveen. Zij las voor uit het boek ‘Floor schrijft (straf)regels’ van Marjon Hoffman. Anita en Amina gaan op 17 maart door naar de kwartfinale in de bibliotheek van Amsterdam. De winnaars van die kwartfinale gaan door naar de provinciale finale van Noord-Holland. 

Stichting Lezen

De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van de Stichting Lezen, die samen met de bibliotheken wordt uitgevoerd.  De lokale rondes, kwartfinales en provinciale finales worden georganiseerd door bibliotheken en de provinciale ondersteuningsinstellingen. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Foto: Winnaars met de jury. Van links naar rechts: Ada Ruiter, Annemieke van Veen en Jenny Fatisis. Voor de winnaressen Anita Oranghi en Amina Bajric.