Watertoren zet de deur weer open!

Watertoren zet de deur weer open!

Aalsmeer – De jonge slechtvalken zijn inmiddels uitgevlogen (dit keer 4 stuks!) en dit betekent dat de Aalsmeerse watertoren ingaande komende zondagmiddag 24 juni weer geopend kan worden voor alle publiek. Tussen 13.00 en 17.00 uur kan iedereen het binneninterieur van deze unieke watertoren bewonderen en zien hoe men in vroegere tijden extra waterdruk binnen het regionale drinkwaterleiding systeem bewerkstelligde.

Naar boven klimmen

En er is uiteraard de mogelijkheid om naar boven te klimmen via trappen en trapjes langs de twee giga waterreservoirs om daarna op de buitentrans van circa 50 meter hoogte een prachtig uitzicht te hebben over Aalsmeer en haar verre regio.

Vanuit iedere hoek heeft men zicht tot zelfs Utrecht aan toe, mits de weersomstandigheden hiervoor geschikt zijn. Tevens zijn dan de havens van Amsterdam te zien, de Arena, Hoofddorp en Haarlem, uiteraard Schiphol met dalende en opstijgende vliegtuigen en is er zicht op Alphen aan de Rijn. Aalsmeer zelf en de Westeinderplassen liggen voor de voeten en kunnen tot in detail bewonderd worden.

Iedere zondagmiddag

Dankzij de bereidwilligheid van de vrijwilligers gaat de watertoren de komende twee maanden iedere zondagmiddag open, dus in deze vakantiemaanden is er uitgebreid de mogelijkheid om naar boven te klimmen. Dus vanaf 1 juli tot en met 26 augustus staat de poort van de toren iedere zondagmiddag open voor iedereen. Wanneer men naar boven wil, is entreeprijs voor kinderen 1 euro en volwassenen 2 euro. Deze entreeprijs kan zo laag worden gehouden, mede dankzij een groot aantal donateurs, die de watertoren en de activiteiten hierin een warm hart toedragen.

‘Horen in de Toren’

In het kader van het cultuurproject ‘Horen in de Toren’ komen binnenkort groepen basisschoolkinderen uit Aalsmeer en verre regio naar de watertoren toe voor een uitleg, de beklimming uiteraard en een akoestisch intermezzo binnen de toren. Op 5 juli wordt een aantal groepen schoolkinderen ontvangen die deelnemen aan de activiteiten van de Westeinder Waterweek.

Jubileum

Dit jaar is het precies 90 jaar geleden, dat de watertoren werd opgeleverd en dienst kon gaan doen als drukverhoger binnen het drinkwatersysteem. Tot de jaren negentig van de vorige eeuw werd dit systeem gebruikt, daarna werd het overgenomen door dan geschikte pompen en technische drukverhogers. Momenteel is de -gerenoveerde- watertoren een rijksmonument en zal hierdoor voor altijd bewaard blijven. Opvallend is dat in 1928 ook het Oosterbad en de Centrale Aalsmeerse Veiling in gebruik werden genomen en het unieke is dat deze voorzieningen er eveneens nog steeds staan.