Spreekuur Klimaat en Energie komt op stoom

Aalsmeer – Vier maandagmiddagen achtereen is het inloopspreekuur in de Bibliotheek van Aalsmeer nu gehouden. Mensen komen binnen met verschillende vragen, zoals: “Hoe kan ik de volgende stap zetten in de verduurzaming van mijn woning?” Warmtepomp, infrarood vloerverwarming of verdere isolatie. Wat eerst? Anderen vragen: is het slim om nu over te gaan op de aanschaf van zonnepanelen en is er vooraf noodzaak om spouwmuurisolatie te doen?

Een andere uitdagende vraag is: hoe gaat hittestress voorkomen worden op een plein die versteend is, waar er weinig bomen staan, nauwelijks nog verkoeling is en veel blik op straat geparkeerd is? En dat in een omgeving met overwegend seniorenwoningen. Kan daar niks aan gedaan worden? Het wordt met de klimaatverandering urgent. Met dit soort vragen gaan de adviseurs op het spreekuur aan de slag. Een inwoner uit Kudelstaart verwondert zich over nieuwe bestrating die wordt aangelegd: is die wel klimaat adaptief? Een nieuw straatprofiel dat water niet op een natuurlijke weg laat weglopen. “Zonde van het geld en jammer van recent bestede aandacht aan tegelwippen in de buurt.” De vraag aan de klimaat- en energiecoach, kan daar wat aan gedaan worden? Mooie vraag, de adviseurs gaan in overleg met de gemeente. Dit soort praktische vragen passeren op het spreekuur. De komende weken staat de vraag centraal: “Hoe richt ik mijn tuin klimaatadaptief in en hoe zorg ik voor beplanting die nuttige insecten aantrekt?”

Tijdens het spreekuur over klimaat en energie in de Bibliotheek in de Marktstraat op maandag van 13.30 tot 16.30 uur mogen verhalen verteld worden en kan om advies over energie en klimaat gevraagd worden. Klimaatburgemeester Theo Bergonje en Esther Gons denken graag mee. Voor eventuele vragen vooraf kan een mail gestuurd worden naar: bergonje.ommekeer@gmail.com.