Lente-weekend: Blijf thuis en dicht bij huis!

Aalsmeer – De Veiligheidsregio Amsterdam – Amstelland heeft aanvullende maatregelen gekomen voor het aanstaande weekend. Ook voor dit eerste lente-weekend geldt: Blijf thuis en dicht bij huis. Ga alleen naar buiten voor een boodschap of een klein ommetje en niet om te recreëren. Zoek geen drukken plekken op en ga niet varen. Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand. In de hele regio wordt door politie en handhaving actief gemonitord. Bij overtreding op de maatregelen wordt sneller beboet.

Ga niet varen

Het mooie weer kan aanlokkelijk zijn voor booteigenaren om erop uit te trekken. Hoewel er voor de Westeinderplassen en de Ringvaart nog geen vaarverbod geldt, worden sluizen en bruggen in de hele regio alleen nog geopend voor de beroepsvaart en niet voor plezierboten. In Amsterdam geldt voor aanstaande zondag wel een vaarverbod voor de grachtengordel. Deze kan worden verlengd en ook uitgebreid worden naar een groter gebied. Voor de komende periode blijft de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet te recreëren. Ook voor wielrenners geldt de oproep: Blijf zoveel mogelijk thuis.

Afsluiting sanitaire voorzieningen

Om recreatie verder te ontmoedigen worden sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en douches gesloten op jachthavens, recreatie- en vakantieparken, kampeerterreinen en kleine kampeerveldjes bij parken, natuurgebieden en strandjes.

Oproep aan ouders

Volgens de richtlijnen van het RIVM geldt een uitzondering op de regels voor kinderen tot en met 12 jaar. Zij mogen, als ze geen ziekte-verschijnselen (hoesten, verkouden, koorts) vertonen, onder begeleiding van ouders, buiten spelen. Dat mag ook in de speeltuin, maar ouders wordt opgeroepen: Kies voor een rustige speelplek en blijf zoveel mogelijk afstand houden.